Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Husfliden i Moss er en skikkelig «godtebutikk»

Jeg synes det er trist når mediene skriver at «ingen kommer til Moss sentrum lenger». For det er ikke sant. Det er mye folk i byen vår, hevder daglig leder Bente Gro Tegneby i Norsk Flid Husfliden Moss. Hun er svært fornøyd med besøket de har i butikken i Dronningens gate. Men så er ikke Husfliden i Moss som andre husflidsbutikker heller …

Det første som slår deg når du kommer inn døra til Norsk Flid Husfliden Moss, er at dette minner svært lite om gammeldagse, tradisjonelle husflidsbutikker. For her formelig bugner det av elegante og smakfulle kvalitetsklær, utsøkte og spennende gaveartikler, pluss at de har en imponerende avdeling med fargerike garn av alle slag. 

– Men om du vil ha, rosemalte tiner, bakstepinner eller annet utstyr til lefse- og lompebaking, så har vi det også, beroliger Bente Gro Tegneby, som er daglig leder i denne nyoppussede, stilige butikken øverst i Dronningens gate. – Men vi er først og fremst opptatt av at butikken vår skal bugne av kvalitetsprodukter, både fra norske og utenlandske produsenter.

Godt håndverk

Bente innrømmer at de er svært kresne på kvalitet, design og passform når de velger ut produktene de skal ha i butikken. 

– Vi driver jo med godt håndverk, påpeker hun. – Det gjelder systua vår oppe i 2. etasje, og slik skal det også være på det vi tilbyr her nede i butikken. 

Som for å understreke denne påstanden, tar hun frem noen skikkelig flotte skjærefjøler.

– Vi har mange kjøkkenskrivere her i byen, ofte av hankjønn, og de synes at fjøler som dette er kule, smiler Bente. – Vi har skjærefjøler som koster fra 400 til 3.000 kroner, og du får dem blant annet i valnøtt, akasietre, eik og resirkulert teak.

Eksklusive håndlagde paraplyer

Hun beveger seg videre mot stativet med paraplyer, og kommer tilbake med et virkelig lekkert eksemplar.

– Denne paraplyen er håndlaget og kommer fra den lille italienske familebedriften Pasotti i Lombardia, opplyser hun. –  Prisen på denne er 2.800 kroner. Som du ser har vi en maken i vinduet der borte, men den har flamingoskaft og er ca. 2.000 kroner dyrere.

– Det er jo noen som rygger ut av butikken igjen når de ser prisene, innrømmer Bente. – Men så er det andre som nikker anerkjennende og sier: «Jo, dette er jeg villig til å betale for». Så vi er forskjellige, og her i byen har vi plass til alle.

«Dere har så veldig mye fint her»

Nå er det ikke bare kunder fra Moss som besøker denne butikken. Bente forteller at hun får besøk av folk som kommer over fjorden fra Horten for å gå i «godtebutikken» sin, som de kaller det. 

De sier at det er så veldig mye fint, her. Og det synes vi selvsagt er hyggelig å høre, smiler hun. 

Som medlem av Norsk Flid kjeden, drar Bente & co. nytte av gode innkjøpsavtaler med leverandører som Røros Tweed, Rauma og Hillesvåg.

Dette er produsenter som også er naturlig knyttet til husflid, forteller hun. – Men likevel kan jeg ikke påstå at vi er en typisk husflidsbutikk. Vi har hatt besøk av personer, som etter å ha sett seg rundt, sier: «Du kan ikke kalle dette husflid eller dette for en husflidsbutikk!». Men det er langt under én promille av kundene som mener det. De andre synes vi har en helt fantastisk butikk.

Italiensk hoffleverandør til Ferrari … og til Husfliden i Moss

Og fantastisk er den virkelig. Det inntrykket forsterkes ytterligere når Bente tar frem noen sorte pappesker, og pakker ut par etter par med lekre skinnhansker.

Disse hanskene blir laget i en liten familiebedrift, Merola, som ligger 6 mil utenfor Roma, forteller hun. Der sitter de og syr hansker i skinn av lam, hjort, rådyr, flodsvin … you name it, men de bruker aldri skinn fra utrydningstruede dyrearter. Mest kjent er Merola for å lage kjørehanskene til dem som kjøper en ny Ferrari. Faktisk har jeg ikke hørt om noen andre enn en designerforretning i Stockholm som selger disse hanskene utenom Ferrari-fabrikken. I tillegg til oss i Husfliden i Moss, da.

Dette er utrolig flotte skinnhansker både for dame og herre, og de kommer i en mengde kule farger.

Jeg kan ikke få sagt nok pent om dem, sier Bente begeistret. Kjenn hvor mykt og fint dette skinnet er. Og fôret inni, det er i 100 prosent strikket kashmirull; også det i forskjellige farger. De er helt vanvittig fine. 

Disse hanskene koster jo litt, men du har dem kanskje for resten av livet? spør fotograf Ingeborg etter å studert prislappene.

Ja, de er veldig slitesterke, svarer Bente. – Fôret på vanlige skinnhansker til tusenlappen er ofte en blanding av 70 prosent ull og 30 prosent acryl. Men etter en stund nupper de aldeles skrekkerlig. Kashmirfôret her, derimot, nupper aldri. Jeg har et par hansker med kashmirfôr som er over ti år gamle, og fôret er like fint fremdeles. 

Bunadproduksjonen vår er aller viktigst

De som kaller Husfliden i Moss for «godtebutikk», har altså rett, smiler hun, før hun tilføyer: Men på den annen side er vi også husflid, og vi lever primært av bunadproduksjonen som foregår i systua vår i 2. etasje.

Bente tar oss med opp dit hvor bunadene deres blir til. Naturlig nok er det kvinne- og herrebunadene fra Østfold som ligger deres hjerte nærmest. 

Torill her er herreskredder, og Julie Marie der borte er damebunadtilvirker, presenterer Bente. På denne systua produserer vi de fineste håndlagde, skreddersydde bunadene du kan få.

Så hos dere sender ikke produksjonen til Latvia eller Kina, eller noe sånt?

Nei, det gjør vi ikke, svarer hun bestemt. Bunadene er så absolutt stoltheten vår. Og hvis noen kunder lurer på hvor de blir laget, sier jeg: «Bli med meg opp i 2. etasje, så skal jeg vise dere». Vi er veldig glade for å ha denne bunadstua, og vi ble godkjent lærlingsbedrift for omtrent fem år siden. Nå har vi vår sjette lærling her hos oss, og det synes jeg er stor stas. Det virker faktisk også som det er blitt mer trendy for de unge å gå denne veien, for det er stadig flere som nå utdanner seg til bunadtilvirker. Og det er jo kjempegøy. 

I dag er de fem som jobber oppe i bunadstua.

Det har vi god plass til her, sier hun. Og i dag har vi riktig antall mennesker i forhold til hvor mye vi har å gjøre.

Så Husfliden Moss går bra?

Ja, det synes jeg. Vi øker salget av bunader hvert år. Omsetningen øker også nede i butikken. Der har salget steget med nesten 100 prosent bare på garn. For folk sitter jo mye hjemme og strikker i disse koronatider. Hit kommer folk innom som ikke har strikket før, men som nå har begynt. Og de som har strikket mye tidligere, strikker nå enda mer. 

I tillegg kommer det stadig flere inn for å se på alt det fine vi har her. Mange av dem er godt voksne, og sier de finner stor glede i å komme hit. Først kanskje bare for å gå og titte rundt, men siden for å handle.

Moss mangler ingenting

Bente kom til Husfliden Moss i 2012. Da hadde hun bodd i Moss siden 1984, og jobbet i motebransjen både som ansatt og ved å drive egen butikk. 

Læringskurven for meg i Husfliden Moss var veldig bratt i starten, innrømmer hun. – 90 prosent av det de drev med her kunne jeg ingenting om. Men det har vært en interessant og morsom reise sammen med de andre ansatte her. De gjør en kjempejobb. Så jeg stortrives. 

Jeg er ingen mossing, men er veldig stolt av byen vår, påpeker hun – Jeg synes Moss er et fanastisk sted å bo, å være, og å jobbe i. Vi mangler ingenting her.

Det er mye folk i Moss sentrum

Som sagt har vi veldig godt besøk i butikken vår, fortsetter hun. – Så jeg synes det er trist når mediene skriver slikt som at «det er ingen som kommer til Moss Sentrum, lenger». For det er ikke sant. Det er mye folk i byen her. Men selvsagt er ikke Moss sentrum som et kjøpesenter, hvor du kan samle x-antall mennesker inne på noen få kvadratmeter. Vi er en relativt stor by, dessverre med noen tomme lokaler, men jeg kan ikke skjønne at det ikke er liv laga å drive butikk i Moss sentrum. Omsetningen og kundebesøkene vi har hos oss vitner at det er mye folk i byen vår.  Og jeg tror at mange som har butikk her er enig med meg i det. De som pendler, er også flinke til å bruke de lokale butikkene når de kommer hjem om ettermiddagen. 

Selvsagt ønsker vi mer folk hit til sentrum. Her har vi godt om plass til alle. Du kan holde god avstand til andre, så du trenger ikke være bekymret for korona og sånne ting. Men det er synd at media snakker Moss sentrum ned, og ikke opp og fram, slik de burde gjøre, fastslår Bente Gro Tegneby bestemt.