Foto: Glenn Meling

2017: Feteste festen i Moss

For første gang skal Festivalen Sin holdes på sjøsiden av Verket. Konserten bli under tak, men med praktfull sjøutsikt og uteservering på dypvannskaia. Og med publikumsmagneter som Madcon og Bjørn Eidsvåg så må dette bare bli årets fest.

Siden 2006, da Tony Fjærgård og vennegjengen begynte å lage den festen de ønsket å gå på selv, har Festivalen Sin transformert seg fra å være en lukket og litt mørk fest til å bli byens bredeste musikkfestival. 

– De siste årene føler jeg vi har fått til å lage den feteste festen og det musikalske høydepunktet i Moss og i år tar vi det helt ut, smiler Tony.

I 2013 ble fabrikkområdet for første gang åpnet for allmennheten etter å ha vært relativt avstengt i over hundre år. I år blir det en ny historisk åpning.

– I år skal festivalen være på den andre siden av jernbanen. 

Sjølageret og dypvannskaia 

På andre siden av jernbanen ligger altså dypvannskaia med Petersons gamle papirlager på 4000 kvadratmeter, også kalt sjølageret. 

Det er første gang det er åpnet ned til sjøsiden der og vi gjenbruker hallen før den sprenges i fillebiter. Vi skal bare banke ned elementene mellom søylene, slik at det blir åpent ut mot brygga og sjøen. Uansett hva værgudene måtte finne på nå, så holdes konsertene tørt og fint under tak, sier han.

Uteservering og båttransport

Det blir også store uteområder for festivalpublikummet. På selve dypvannskaia, rett utenfor sjølageret, blir det uteservering. 

– Her blir det muligheter for å sitte på den gigantiske brygga og nyte godt drikke og nydelig mat!

Med denne nye beliggenheten inviteres også folket til å komme sjøveien til Festivalen Sin. 

– Det jobbes med å få på plass både små og større båter til å transportere festivalfolket fra kanalen og over til Verket, sier Tony.

Höegh Eiendom, Moss Havn, Moss kommune, Moss i Sentrum og leietakerne langs kanalen er noen av de viktigste samarbeidspartnerne som har bidratt til å få gjennomført «sjøprosjektet», som består av å knytte kanalområdet i sentrum sammen med Verket. 

– Det at festivalen flyttet ned mot sjøen åpnet muligheten for å knytte denne delen av byen sammen med kanalen. Vi har gjort en avtale med Moss Havn om å benytte bobilparkeringen deres og gjestehavna til festivalcamping for de som kommer i bobil eller båt. I tillegg legger vi til rette for at gjestene kan komme til Festivalen Sin via sjøveien. Moss havn ønsker også å skape positive aktiviteter på brygga i kanalen. Dette blir da tidligere på dagen, før konsertene starter. Og jeg vet at det nå jobbes på veldig mange plan for å gjøre Moss til en attraktiv sommerby, sier han.

Fra Eidsvåg til Enslaved

Musikkprofilen i år blir også bredere med artister som Øystein Greni, Bjørn Eidsvåg, Madcon og Enslaved, i tillegg til noen lokale band.

Blir det ikke vanskeligere å formidle konseptet, når man favner så bredt?

– Noen kjøper sikkert billett bare for å få med seg for eksempel Bjørn Eidsvåg, men vi håper de blir og får med seg litt av det andre også. Jeg tror de vil bli overrasket over hvor kult det er når de først er der. Det er noe annet å høre og oppleve ting live. Motorpsycho på radio orker du kanskje ikke høre på, men ser du dem på scenen får du nok en helt annen opplevelse, avslutter han.