Foto: Colourbox

2017: Mossedagene fyller 40 år

Når byens egen fest fyller 40 år, skal det feires med konsert, olabilløp, åpning av kunstutstilling, sjakkspill, gatefotball og masse gode tilbud. Og byen skal festpyntes og smykkes med vakre veggmalerier, om alt går etter planen.

Feires med bønder på brett, ball og olabilløp

Det finnes en del stygge endevegger her i byen, sier Kristin Utakleiv i Moss i Sentrum.

– Derfor jobber vi for at noen flinke, unge og lovende kunstnere fra denne byen, for dem er det mange av, skal få dekorere dem. Målet er å lage en fest for alle som kommer til byen, og vi ønsker at alle blir med og pynter det de kan, gjennom utstillingsvinduer og lignende. 

Mye av programmet er klart, men det gjenstår noen små drypp og morsom­heter her og der, ifølge gjengen som skal sy det hele sammen. I byen settes opp en scene med underholdning, det blir massevis av stands, direktesending av Moss Avis, muligheter til å tegne din egen by på Bylab, guidede turer med Håkon Hattevig, lange åpningstider i butikkene som skal bugne av gode tilbud, og mye annet.

– Det som er helt klart er at det blir muligheter for å spille sjakk på kirketorget på åpningsdagen torsdag og på fredag. Moss Schakklub stiller med bønder, konger, dronninger og brett. Og hvem som helst kan bli med. Det kan hende det kommer noen sjakk-kjendiser også, men akkurat det holder vi på å jobbe med nå, så det er ikke helt avklart, forteller Utakleiv.

Gatefotball

– På fredag blir det også gatefotball. Da kommer Kambo Street Kingz og setter opp oppblåsbare fotballbaner. Da er det bare å møte opp, for alle kan være med, enten du kommer alene eller sammen med flere. Kambo Street Kingz, som består av ungdommer, vil arrangere kampene slik at tre og tre spiller mot hverandre. I området foran Kirkeparken blir det altså musikk og fotballkamper for og med ungdommer. For vi ønsker å ha mer liv og røre og morsomme aktiviteter som kan trekke barn og ungdom til byen. Før har det vært flest tilbud til den eldre garden, men det vil vi endre litt på nå, sier hun.

Senere på kvelden blir det sommerfest på Verket scene, med lokale artister og sommermusikk fra 80- og 90-tallet.

Olabilløp med show og kjendiser

På lørdag skal alle bankene i byen samarbeide om å arrangere et olabil-løp for barn fra 1. til 7. klasse. Løpet skal foregå i bakken ned forbi arbeiderboligene på Verket til konvensjonsgården. 

– Det er et helt ideelt sted, bakken er ikke for bratt og på begge sider er det god plass til at publikum kan stå å heie frem sine favoritter. Men ikke kjøp nye deler i butikken, gå til Gjenbruket, Fretex eller let i garasjen etter ting du kan bruke for å bygge bilen. 

Kristin oppfordrer til å bruke våren til å bygge bil sammen med barna.

– Det er fint å kunne lage sånne gode minner slik vi selv opplevde da vi var små. 

Og bilen kan du bruke flere ganger.

– Du kan jo gjenbruke den på olabilløpet under Larkollen-uka. Dessuten kan du bruke den igjen neste år, for dette kommer vi til å gjenta. 

Påmeldingen samme dag 

– Det er litt høytidelig og fint for barna å kunne få lov til å melde seg på selv og se navnet sitt skrevet ned på en startliste. Den mest fantasifulle bilen blir premiert, og det blir selvfølgelig både startnummer og gullmedalje til alle som deltar. Kaptein Rødskjegg kommer og heier frem alle deltagerne, og vi håper vi kan få Mats Østberg, vår lokale rallyhelt, til å åpne olabilløpet.

Kunst, kanal og konserter

På lørdagen åpner også Momentum­festivalen, som du kan lese om på side 42 Det blir utdeling av Mossianaprisen, en pris som deles ut til private, bedrifter eller institusjoner som har gjort noe helt spesielt for byen vår. I Moss Kirke vil Lars Klevstrand invitere oss inn på en lunsjkonsert. Og det blir gode tilbud i alle butikkene. Nede ved kanalen er vi i gang med å planlegge aktiviteter med kajakk-klubben, livreddningsklubben, DNT Vansjø, svømmeklubben og redningsskøyta Elias. 

– Det blir mye mer enn dette også, men alle de små dryppene mellom de store innslagene er ikke helt klare ennå. Også har vi lagt inn en bestilling på fint vær, for med det så blir allting veldig bra, avslutter Kristin Utakleiv, før hun legger til at du bare må ta kontakt om du ønsker å ha en stand i gågaten, for det er plass til mange flere.