Blomstrende prisvinner
Spiren til det hele begynte da paret forelsket seg i en vakkert beliggende gård i Rygge. Etter å ha plantet ut trettifem tusen epletrær, som vil produsere mellom 350 og 500 tonn epler i året, har også Dyre Gård virkelig lykkes med sine prisvinnende juicer. Anne-Lene mener samarbeid er oppskriften, og de lager stadig nye suksessprodukter sammen med andre gårder i distriktet.
Et nyere samarbeid er med Bamsrudlåven i Mysen
– Den isen er egentlig en liten kjærlighetshistorie, idet de unge på to nærliggende gårder fant hverandre. Den ene gården drev med eggproduksjon og den andre med kuer. Kjærestene ville lage noe sammen av sine produkter og dermed ble det ganske så naturlig isproduksjon av fløte og eggeplommer.
Men i nesten all matproduksjon har man restprodukter som man også ønsker å benytte.
– De sto igjen med eggehviter, og når vi lager eplemost, lar vi det stå igjen mer bunnfall på tanken enn det mange andre gjør. Selv om bunnfall smaker godt og er veldig næringsrikt, vil vi ikke ha så mye av det på flaskene. I starten tømte vi bunnfallet i sluket, men jeg liker ikke å kaste mat. Så kom jeg i kontakt med Bamsrud gård, og de får nå bunnfallet av oss og så lager de en sorbé av eggehvitene og bunnfallet. Sorbeen fikk faktisk spesialitetsmerket for unik smak av Matmerk.
Eplesyltetøy
De har også laget en ny suksessoppskrift av eplene sine som de tenker å lansere for fullt til høsten. Men at det skulle ta av slik, var ikke forventet.
– Vi hadde lyst til å prøve oss på å lage syltetøy av epler som var så naturlig som mulig, uten konserveringsmidler og kun 8,6% sukker. Det vanlige er rundt 40% og verstingene har hele 70% sukker. Planen var å lage litt, for å teste om folk syntes det var like godt som vi syntes selv. Men da vi ikke kunne kjøpe mindre enn 1400 glass, siden de kom i én pakke, tenkte vi; ja, ja, vi får prøve da. Etter seks uker var vi utsolgt, og nå må vi vente helt til høsten for å kunne lage mer.
Mange planer
Dyre gård er også i gang med å produsere sin egen cider.
– Når den kommer på markedet, vet vi ikke, for våre varer skal være hundre prosent hvis de først skal ut av gården vår. Det vil si, hvis den blir god, blir det kanskje lansering. Det er så utrolig mange ting du kan gjøre med epler. Vi har også lyst til å lage en eplesirup som kan brukes til desserter og en eplevinaigrette som kan brukes til salat.
Godt i maten
Anne-Lene henter frem en eplemost av Rød Aroma-epler.
– Denne var vinner av det norske måltid i 2016 og har en helt unik smak. Jeg vet at noen kokker bruker denne eplemosten i fiskesuppene sine. Og den er god å dampe blåskjell i, i stedet for å bruke vin. Siden jeg har så lett tilgang, bruker Jeg nesten alltid en skvett juice i sausene mine, enten det er en brun saus eller noe annet. Til nesten all mat der du tenker det ville smakt godt med revne gulrøtter, kan du også bruke vår eple- og gulrotjuice, både til saus og som drikke til maten. Når jeg lager gulrotpuré, damper jeg gulrøttene i eple- og gulrotjuicen. Du skal ikke bruke mye juice, men da får du en mer smaksrik puré, sier Anne-Lene og gir oss en sausoppskrift på strak arm:
Saus til kylling og kalkun
2 finhakkede sjalottløk
1 ss smør
3 dl eplemost
1 beger Rørosrømme
Slik gjør du:
Start med å frese sjalottløk i smør på svak varme. Svak varme bringer frem mest smak. Hell deretter over eplemost etter behov og reduserer væsken (kokes ned slik at den blir smakfull). Sil ut løken og bland i en god, fet rømme. Tilsett salt og pepper etter smak.
Men bruk helst Rørosrømme, for den klumper seg ikke og den har også fått spesialitetsmerket. Ønsker du en saus til fisk, kan du tilsette dill, foreslår hun.
Godt for helsa
Hun henter frem enda en juice.
– Denne juicen av eple- og rødbet passer godt til en brødskive leverpostei. Rødbeter er jo veldig bra for gravide siden den inneholder mye jern og folsyre, som styrker utviklingen av beinmargen, og den er bra for blodtrykket. Rødbet før trening, skal også hjelpe muskelvevet å ta opp mer oksygen slik at det vil tar lengre tid før du får melkesyre. Rødbet er aller mest næringsrik når den er rå og fersk om høsten. Ellers i året kan du jo drikke vår juice, smiler hun
Eplesnacks
Fra de minste eplene lager Dyre gård eplesnacks, omtrent slik de gjorde det i tidligere tider.
– Jeg får høre av mange godt voksne at de tørket epleringer på loftet før jul. Noen synes at dette produktet er litt dyrt, men det er håndarbeid, og vi vil aldri klare å gjøre en stor produksjon ut av dette. Ringene er veldig dekorative på ostefat, og epler smaker jo fantastisk sammen med ost.
Dyre Gård har som mål å lansere et nytt produkt omtrent en gang i året. Og selv om noen av ambisjonene befinner seg frem i tid, er de store.
– Vi ser ikke bort fra at det blir eksport av produktene våre en vakker dag, for norske produkter har en høy skår på kvalitet, renhet og smak i utlandet. Men foreløpig har vi for mange andre ting vi først vil gjøre.