Foto: Privat

Christian Frederik-løpet i Moss

Når byens største løp går av stabelen er det alltid massevis av liv i sentrumsgatene og langs løypa, som tar deg langs vann og strand og gjennom historiske gater og grønne parker.

– Christian Frederik-løpet er et sentrumsløp på ti kilometer og det største løpet i Moss, forklarer primus motor Thomas Solberg som har sitt daglige virke på treningssenteret Spenst.
– Det er sjette året vi arrangerer det nå og vi har alltid hatt sol og fint vær, og det kommer alltid mye folk, sier han.

Variert løype

– Løypa går fra sentrum, langs brygga og i en sløyfe ut på Jeløya, opp langs Glassverket og ned igjen ved Sjøbadet. Så bærer det over til bysiden igjen, til Nesparken, så Tigerplassen, ned langs Verket, forbi Konvensjonsgården og inn til målgang i sentrum. Så det er en flott løype med mye fint å se på, understreker han.

Hvert år settes det også opp vandregrupper på 10 og 5 kilometer og barneklasser. De sistnevnte er 1408 og 704 meter lange. Distansen på den lengste ble bestemt av den viktige datoen 18.08.1814 da

konvensjonen ble underskrevet her i Moss og den siste er da halvparten så lang.
– Hvem passer det for?
– Det ordinære løpet passer for alle som ønsker en utfordring. Både for de som løper aktivt og for de som bare vil ha et treningsmål. Mange utfordrer venner og kjente og har konkurranser seg imellom.

Mye liv

Det er gjerne rundt 1500 deltagere, foruten alle tilskuerne i sentrum og heiagjengene langs løypa. Det er alltid mye liv i byen den dagen. Men målet er å fremdeles være et lokalt løp som kanskje tiltrekker seg noen utenbys-fra.
– Vi er godt etablerte nå og vi har fått et godt rykte som gode arrangører og at det er et artig løp, siden det skjer mye langs løypene og det er mye fint å se på. Men målet er ikke å bli for store, for da blir det krevende å arrangere det.

– Hvorfor bør man delta?
– Det er en fin opplevelse, rett og slett og en fin utfordring som passer mange. Og det er et fint mål. For klarer du å løpe en mil, står det ganske bra til med formen. Det er også en distanse det er lett å trene seg opp til og forbedre seg på. Mange har som mål og sitt eget resultat fra foregående år. Så det er bare å melde seg på ved å gå inn på cf-lopet.no.

Lett å trene seg opp

– Hvordan kan man trene seg opp?
– Still gradene på tredemølla på 5. Også synes jeg du må ut å løpe. For ute får du mer variasjon i underlaget og frisk luft. Du kan også bli med i løpegruppa som møtes hver torsdag klokken 18.30. Det er gratis og passer for alle.
– Og det er du sikker på?
– Ja, vi løper runder, så da kan du løpe så mange runder du ønsker og i det tempoet du vil. Til disse treningene kommer det folk på alle nivåer. Fra mai kommer vi til å løpe en dag til i løpet av uken, men jeg vet ikke hvilken dag det blir ennå.

– Hvis du vil vinne, hvor fort må du løpe da?
– Da må du løpe ned mot tretti minutter. Jeg tror de beste har ligget rundt 32 minutter.

– Kan man vinne premier?
– Alle deltagere får fine goodiebags og man kan vinne premier av en viss verdi. Men de store pengepremiene har vi ikke lagt opp til. Det er faktisk ikke derfor folk kommer hit for å løpe, ler Thomas.