Alle foto fra Christer Berens

Bli vinkjenner med Christer Berens

Christer Berens kom til Norge for å jobbe i restaurant­bransjen og ble en av Norges første utdannede vinkelnere. Nå selger han over fem hundre tusen liter vin i året og er ettertraktet som ekspert og foredragsholder. I høst tar han et gjenbesøk i Moss.

Det var interessen for mat som fikk Christer Berens, født og oppvokst i Bollebygd i Sverige, til å søke restaurantjobb i Norge etter militær­tjenesten. Planen var å bli et halvt år før han skulle reise videre ut i verden.
– Jeg pleier å si et jeg kom for pengene, men ble for kjærligheten. Da jeg kom til Norge, kunne jeg egentlig ingenting om vin. Så jeg pleier også å si at jeg er født i Sverige, men utviklet i Norge.
Han har jobbet på restauranter som Bagatelle og Le Canard og to ganger er han blitt kåret til årets vinkelner.
Sakte, men sikkert har Christer Berens jobbet seg opp til en slags kjendisstatus, men uten at han har gjort noe særlig for det selv.
– Mitt liv er mat og vin. Så ulike medier tar kontakt med meg for å snakke om det. I p4 skulle jeg bare være gjest én gang, for å snakke om portvin og Stilton. Siden har jeg vært der hver fredag i over femten år. Litt av det samme skjedde i TV2, så nå har jeg vært vinekspert der i åtte år. Men jeg er aldri med på andre kjendisgreier, og jeg uttaler meg aldri om ting som ikke handler om mat og vin.

Suksess med sine viner

Av «kjendisene», som har egne etiketter på polet, er Christer Berens den som selger aller mest. Hele 570 000 liter vin i 2015, hvis vi skal tro Dagens næringsliv.
Hver januarmåned, når alle vinene ligger på fat, reiser han ned i Europa for å blande sine viner.
– Det er mitt konsept, å finne områder som ikke er så kjente og som har good value for money. I disse områdene drar jeg til produsenter jeg har respekt for og spør om vi kan gjøre noe sammen. Da er dealen at jeg og vinmakeren blander vinen sammen og ingen andre skal blandes inn. Er vi fornøyde, så kommer den på polet.

Med tanke på norske ganer

Akkurat nå finnes fem av hans viner på vinmonopolet
– I løpet av femten år med Christer Berens-vin, er det én vin som har vært med i alle disse årene og det er Montepulciano d’Abruzzo. Filippo og jeg har en veldig god tone. Etter alle disse årene vet han hva jeg liker. Det er verre med noen andre, som for eksempel La Motte i Sør Frankrike. Der har jeg bare blandet vin i fem år. Vi kjenner hverandre ikke like godt og har ikke samme smak. Grunnen til det er at vinmakeren ofte tenker lokalt når det gjelder smak og mat. Vi i nord liker mye karakter, men ikke for syrlig eller skarpt. Så jeg reiser ned flere ganger underveis for å gjøre justeringer slik at vinen blir akkurat som jeg vil. I tillegg blander jeg aldri sukker i mine viner, noe det er mye av i de mest kommersielle vinene. Også vil jeg at mine viner skal være gode sammen med mat, samtidig som de skal være gode å drikke uten mat. For vi i Norge nyter ofte mye vin uten et måltid mat også.

Grunnleggende kunnskap

– Jeg er veldig opptatt av at folk skal vite hva vin er. Alle mine foredrag starter med at vin er laget av druer. Vi kan lage vin av alle slags frukter og bær, men druer er best fordi det er billigst og så kan det bli helt unikt når det kommer i rett jordsmonn og i de rette hender. Det er viktig at folk lærer seg at det lages god vin i alle prisklasser og at det lages dårlig vin i alle prisklasser.

Du lærer også å nyte vinen bedre

– Hvis du ikke snurrer på glasset, lukter vinen mer surt. Men snurrer du, kommer fruktigheten fram og den blir mer søt­laden. Det er også viktig ikke å svelge med en gang for da blir den bare skarp og sur. Smaksløkene må få venne seg til vinen. Da kommer sødmen fram.

Bli en vinkjenner

– Å bli vinekspert tar litt lengre tid og krever mye lesing og smaking, men jeg lover at alle dere som kommer på mine foredrag i Moss, blir en vinkjenner.
Og han lover at det blir engasjerende å være publikum.
– Jeg prøver å fornye meg hele tiden, så jeg synes det er spennende. Jeg får alltid nye spørsmål som jeg aldri har tenkt på før, så det er veldig givende. Også pleier jeg å si at jeg stiller spørsmål og går ikke videre før dere har svart. Da får jeg publikum med. Dessuten blir det mye mer engasjerende for meg også, avslutter han.

Følg med på https://www.facebook.com/mossisentrum for å finne kurs og andre aktiviteter i Moss