Reidun var den første som klarte å se meg

Reidun Kristoffersen har bidratt til at mange drømmer har gått i oppfyllelse gjennom sitt virke i SpareBank1 Østfold Akershus. – Jeg ser jo at de kan gå i oppfyllelse, bare man planlegger litt. Og å få lov til hjelpe de som har havnet i en vanskelig situasjon, det er givende. Det er jeg villig til å jobbe mange timer for å få til.

Reidun møter meg i døra. I en blå kjole som pent matcher interiørfargene i det moderne bankbygget på Høyda. Hun har nette sko med ikke for høy hæl og et fargerikt skjerf. Men det ligger mye varme og medmenneskelighet under et bankkorrekt ytre.

– Å hjelpe kunder. Gjøre en forskjell og finne en løsning. Å hjelpe de ut av en kinkig situasjon. Å få til noe slikt gir meg stor glede, forteller hun.

Reidun Kristoffersen har alltid vært glad i tall og da hun var 18 år, tok hun seg sommerjobb i en bank i Fredrikstad. To år senere ble hun fast ansatt i SpareBank1 Østfold Akershus sin  filial på Halmstad. Et trivelig lokale der kunder og ansatte snakket lavmælt over skranken med sigaretten i hånden, regnemaskin og skrivemaskin med blåpapir. Etter et lite avbrekk for å ta seg av barn, ble hun spurt om hun ville komme tilbake som leder i filialen. Siden har hun ikke sett seg tilbake.

– Jeg ble der til filialen ble lagt ned. Da hadde jeg sittet der som leder i 31 år. Siden har jeg jobbet ved kontoret i Varnaveien, smiler hun. 

– Hvordan har den digitale reisen vært?

– Jeg synes alltid det er spennende å lære noe nytt. Å tørre å kaste seg ut i ting, er moro. Du får mye igjen for det. 

Reidun var også den første kvinne som ble valgt inn, som ansattes representant, i bankens styre. 

–  Jeg har jobbet hardt for å nå mine mål. Så når kunder kommer hit med store mål og drømmer, vet jeg hva som kreves. Vi her i banken kan hjelpe dem mot drømmene – og heie på dem underveis i prosessen, sier 69-åringen som på Halmstad fortsatt går under navnet ‘Reidun i banken’.

To tomme hender

Reidun utleverer aldri en kunde, men vi har fått lov til å ta kontakt med et par av dem. Anders Oven er nå blant annet medeier i BilXtra-butikkene i Moss, Sarpsborg og Fredrikstad.

– Det er jo en morsom historie. Reidun var med på legge grobunnen for det hele. Jeg var 18 år, uten høyskoleutdanning eller noe slikt, og ønsket å kjøpe et bedehus for utleie i Råde. Reidun var den som klarte å se meg, hvilken person jeg var og ga meg et startlån. Mange tenker på bankfolk som trauste og kjedelige, men hos Sparebank 1 Østfold Akershus ser de og tror på menneske, og de er med på å ta risiko, forteller han.

– Jeg tenkte at den gutten er det noe ved. Og det har jo vist seg å ha stemt, supplerer Reidun.

Reidun har betjent flere familier over fire generasjoner. Blant andre familien Gammelsrød.  Hun synes det er spesielt stas at Sølvi i voksen alder har startet egen bedrift. Sølvi i Rygge Meieri roser henne opp i skyene. 

– Hun har vært helt fantastisk. Når du aldri har drevet firma før, er det mye å sette seg inn i. Hun har støttet meg og gitt god service. Det var faktisk grunnen til at jeg valgte SpareBank 1 Østfold Akershus. 

– Hva gjør dere når hun går av med pensjon til sommeren?

– Vi får spørre hvem hun anbefaler, så vi får vi en god etterfølger, sier Sølvi.

Hemmeligheten er å lytte

–  For meg er det viktig å la kunden få snakke, min rolle blir å lytte.  Da kommer det kanskje frem ting som kundene har gått og drømt om, men som de nesten ikke har snakket om. Å gjøre en forskjell, bidra til at de får oppfylt drømmene dine. Utdannelse, kjøpe bolig eller dra på jordomseiling. Eller å beholde huset etter at de har mistet jobben. Å få til ting som de i utgangspunktet trodde var helt håpløst. Det gir meg glede. Det er mye glede i å jobbe i bank. Jeg har aldri gruet meg for å gå på jobben en eneste dag. 

– Har du noen råd til de som bærer på en drøm?

– Prøv. Det du ikke har prøvd kommer du alltid til å angre på. 

– Hvilke drømmer har du oppfylt for deg selv.

– Jeg er veldig glad i være sammen med familien min og så er jeg glad i å reise. 

Hun kan fortelle om en rundtur i India, en tur til Hawaii der hun og venninnen bare satte seg på en buss midt på landsbygda.

– Vi tenkte jo at ’ja, hvorfor ikke’. Det var jo tre dager til vi måtte være tilbake igjen for å nå flyet hjem

Raus sommervikar

Reidun har også vært en mentor for dagens banksjef Ida Andberg. 

– Jeg er veldig glad for at jeg har blitt kjent med Reidun. Hun deler raust med erfaringer og legger ikke to fingre imellom når hun gir meg tilbakemeldinger, og det setter jeg pris på. Jeg kommer til å savne hennes engasjement, positive humør og bankfaglige kompetanse. 

Det er ikke et kundecase Reidun ikke har vært bortom, og etter 50 år i banken er det imponerende å se at hun fremdeles engasjerer seg så sterkt i å hjelpe kundene våre med å finne løsninger. Jeg skal gjøre mitt ytterste for å ivareta kundene våre på samme gode måte, sier Ida.

50 år etter sitt inntog i filialen på Halmstad, står pensjonstilværelsen snart for tur. Men først skal hun avslutte slik hun begynte. Med å være sommervikar.

– Jeg tenkte jeg kunne hjelpe til over sommeren slik at de med familie kan få ferie sammen. Jeg stiller gjerne opp for andre. For er du raus, så får du det gjerne igjen, avslutter Reidun.