10 tips til sommerferien

Vi har samlet våre ti beste forslag til hva du kan finne på sammen med barna for en flott sommerferieopplevelse i nærmiljøet.

1 Finn den hule eika og prøv krabbefiske i Larkollen

Det finnes mange spennende historier om trær som ble brukt som gjemmesteder for skatter – eller våpen under krigen. Det eventyrlige treet «Den hule eika» i Rygge er flere hundre år gammelt og kunne vært hentet rett ut av en Robin Hood-filmatisering eller en magisk Harry Potter-fortelling. «Den hule eika» i Rygge finner du i Bogslunden naturreservat, i Værne kloster landskapsvernområde, der kongens riddere i sin tid red forbi.
I Moss kommune er det over 1500 beskyttede eiketrær. Flere av dem er hule og kan romme så mye som 1500 ulike arter insekter, fugler, dyr, sopp, lav og mose. Er du først ved «Den hule eika» i Rygge, kan du og dere bruke dagen til å oppdage godt merkede fornminner, rik kulturhistorie og et vakkert herregårdslandskap.
Etter skogsturen er det kort vei til nydelige Støtvig Hotel i Larkollen. På moloen ved stranden foran hotellet er det fine muligheter for krabbefiske for barna. I Larkolluka om sommeren er det egen sandslottkonkurranse og krabbefiske-konkurranse for barna.

2 Piknik på Alby og overnatting på hotell

Er barna store, kan dere også leie el-sykler fra Moss bibliotek og sykle til Alby. Naturen på Alby på Jeløy er en stor opplevelse for små og store. Her er brede, barnevennlige stier, store skoger, vakre strender, fantastisk utsikt og spennende vegetasjon gjennom hele landskapsvernområdet. Dere kan gå opp og nyte utsikten fra Rødsåsen, finne vakre steiner og skjell - og leke dere gjennom skogen før et bad og en piknik på en av strendene. Og hva med å unne seg en overnatting på ærverdige Refsnes Gods eller på funkisperlen Hotell Jeløy Radio. Husk å bestille i god tid.

3 Gå tretopp-turen på Jeløy og sov i hengekøye

Klarer dere å bestige tre topper på Jeløy på én dag? Ta med dere mat eller legg turen innom kaféen på Røed gård. Om kvelden kan dere ta turen til Nes camping der det er laget en egen flott hengekøye-camp ved stranden, men bestill plass på forhånd.

4 Bondegården i Råde og utsiktstårnet Fugleleiken

Har dere mindre barn, er en tur til Bondegården i Råde midt i blinken. Her møter dere mange norske husdyr – og maskoten Kåre, en geit som er ekstra glad i selskap. Gården har også en egen kafé med hjemme­bakst. Sjekk åpningstider og korona­restriksjoner på forhånd.
På samme tur kan dere også besøke utsiktstårnet Fugleleiken. Dit er det mulig å komme seg med barnevogn – og turen beskrives som enkel.

5 Prøv SUP i Nesparken og gå elvelangs og på kino

Moss er det kort avstand mellom natur og by-tilbud med butikker, kaféer, restauranter, kino og ulike aktiviteter i sentrum. I barnevennlige Nesparken i Moss sentrum kan dere leke, bade, gå tur, ha piknik – og prøve både SUP, kajakk og kano. I Kirkens Bymisjons utlånsordning Skattekammeret rett ved bypaviljongen i Moss sentrum kan du låne SUP og annet sportsutstyr gratis. Utleie skjer også fra Moss kajakklubbs klubbhus i Nesparken. Merk egne restriksjoner og regler under koronapandemien.
Fra Nesparken til Møllebyen kan du gå elvelangs i byens nye, opplyste elvepromenade, en kjempekoselig tur for små og store. Du kan jo også legge inn et stopp på Moss kino i Møllebyen.

 

6 Gå på alpakkavandring, padle i Vansjø og overnatte i tretopphytte!

På Østre Kjærnes gård i Våler kan du få nærkontakt med de vakreste alpakkaer. Hele familien vil ha stor glede av alpakkavandringen, som er en opplevelse der alle over 12 år kan få leie og passe på sin egen alpakka på en guidet tur i den vakre naturen rundt Østre Kjærnes gård i Våler. Etterpå blir det anledning til å mate din alpakka med snacks – en svært populær aktivitet både blant alpakkaer og besøkende!
På Østre Kjærnes kan du også leie kano og padle ut i Vansjø, der du lett finner din egen badeplass. Om kvelden har du mulighet til å overnatte på gården, i en av Vansjøs gapahuker eller i telt. Vil dere heller prøve overnatting i en tretopphytte, har nabogården Vestre Kjærnes gård (kjent fra TV2s populære artistserie «Hver gang vi møtes») en flott tretopphytte med flere sengeplasser og nydelig utsikt over Vansjø.

7 Kos dere på lekeplassene og på strendene

Noen ganger er det enkleste det beste. Den store lekeplassen ved Moss kirke i Moss sentrum er blitt en veldig populær møteplass. Her kan barna kose seg i trygge og morsomme omgivelser, og de voksne kan passe på fra fine benker og stoler – med kort vei til butikker og koselige kaféer.
Med 48 strender på alle kanter er Moss heldig. Det finnes en strand for enhver smak og enhver aktivitet, enten du vil kite i vinden ved Larkollen camping eller på Framnes på Jeløy – eller tusle rolig ned på bystranden Sjøbadet der det er sklie og sandstrand, gressbakke og kort vei til ferske reker i Kanalen og koselige kaféer. På Fleischer brygge åpner byens nye stupetårn sommeren 2021.

8 Evasion paintball og escape room i Møllebyen eller Sprett aktivitetspark i Rygge

Gamle Moss bryggeri har fått en innendørs paintballbane og en toetasjes actionfylt krigssone på 500 kvm. Samme sted finner du flere såkalte escape rooms. Dette er en spennende aktivitet for hele familien (med litt større barn) der dere låses inne i en ny verden og jobber som et lag for å finne skjulte gjenstander, utforske ledetråder og løse ulike oppgaver. Tiden går fort, og her gjelder det å samarbeide og kommunisere godt for å finne løsningene og slippe ut. Mer om tilbudet og bookingmuligheter finner dere på www.evasion.no.
Etter en krevende og actionfylt aktivitet kan det være deilig å slappe av og få en matbit på Café Riis i Møllebyen eller Farbror Melkers Café rett ved. Rusler dere ned til Kanalen i Moss, finner dere også Peppes Pizza Tollboden i de flotte, gamle lokalene til Tollboden i Moss.
Eller hva med en tur til Sprett aktivitetspark i Rygge, som har trampolinepark, klatrepark og lekeland. På flere av trampolin­ene har de interaktive spill. Aldersgrense 4 år.

 9 Klatring eller lek i Våler aktivitetspark eller gokart i Våler

Våler aktivitetssenter ligger 20 minutters kjøring fra Moss sentrum og er et stort og spennende kick-off-senter for hele familien. Her finner du klatrepark, zipline, rodeo, paintball og sumobryting. Verdt å planlegge i litt god tid!
For barn over 8 år er det mulig å prøve seg som Lynet McQueen på gokartbanen i Våler. Er du over 15 år, kan du få prøve deg på en større bane. Liker dere å klatre ute og har lang erfaring med klatring og sikring, finnes det et populært klatrefelt i fjellveggen ved matbutikken på Sperrebotn, som ligger på veien fra Moss til Våler aktivitetssenter.
Våler aktivitetssenter ligger 20 minutters kjøring fra Moss sentrum og er et stort og spennende kick-off-senter for hele familien. Her finner du klatrepark, zipline, rodeo, paintball og sumobryting. Verdt å planlegge i litt god tid!
For barn over 8 år er det mulig å prøve seg som Lynet McQueen på gokartbanen i Våler. Er du over 15 år, kan du få prøve deg på en større bane. Liker dere å klatre ute og har lang erfaring med klatring og sikring, finnes det et populært klatrefelt i fjellveggen ved matbutikken på Sperrebotn, som ligger på veien fra Moss til Våler aktivitetssenter.

10 Oppdag Vansjø

På ut.no finner dere gode tur­forslag og muligheter for overnatting i telt eller gapahuk. På DNT Vansjøs nettsider finner dere mange ideer til en opplevelsesrik feriedag med eller uten over­natting. Se også punkt 5 for leie av kano, kajakk og SUP-brett.