Skal lage et gigantisk byggverk av papp på Verket og trenger din hjelp!

Rundt 1300 pappesker i ulike former og størrelser blir byggeklosser når et 10 meter høyt praktbygg skal reises på Verket i september. Det unike bygget, som vil veie over ett tonn til sammen, vil ha teip som eneste bindemiddel og muskelkraft som eneste verktøy.

– Det fine er at absolutt alle kan bidra på en eller annen måte, uansett alder, sier en entusiastisk kurator-produsent ved Østfold Internasjonale Teater, James Moore, som oppfordrer mossinger til å bli med på hele eller deler av kunstprosjektet som skal gå av stabelen på sensommeren.

Østfold Internasjonale Teater er et nyetablert teater som fokuserer på stedsspesifikk scenekunst og kunst i det offentlige rom. Det ambisiøse bygge­prosjektet skulle opprinnelig vært en del av teaterets åpningsprogram, arrangert i samarbeid med Byliv Moss og Moss 2020 i jubileumsåret. Men slik ble det jo ikke, og hele prosjektet ble satt på vent pga. korona. Ny periode er derfor 30. august til 5. september 2021, og det hele vil foregå på Verket i Moss.

Storslåtte konstruksjoner

Det er den franske kunstneren Olivier Grossetête som er opphavet til det kollektivt produserte kunstverket The Ephemeral Tower. Han har tidligere satt opp storslåtte papp­konstruksjoner i byer over hele verden. Og nå står altså den gamle industritomten i Moss for tur.
– Prosjektet har blitt gjennomført flere steder under pandemien, så vi er sikre på at det skal la seg gjøre her til høsten, betrygger teatersjef Tomas Østgaard, som mener at koronaåret og utsettelsen har tilført et ytterligere verdifullt aspekt til arbeidet:
– Folk har vært mer eller mindre isolert i over et år nå. Det å gjøre noe sammen, bygge sammen og skape sammen, blir ekstra viktig da. Det tilfører et nytt plan til prosjektet.

Stem fram ditt drømmebygg

The Ephemeral Tower er et lekent kunstprosjekt som forener unge og gamle i felles aktivitet.
For det er ikke bare selve byggingen arrangørene vil ha med seg mossingene på: Bygget skal også designes og modelleres. Hvilken form bygget som skal reises på Verket i september skal ha, er det byens befolkning som får avgjøre. I samarbeid med Moss Avis arrangerer teateret en konkurranse der mossingene kan sende inn forslag til hvilket bygg som skal lages.
– Konkurransen er åpen for alle, og det er viktig å påpeke at lista for forslag er lav. Du kan selv velge om du vil tegne selv eller beskrive med ord. Eller kanskje du rett og slett ønsker deg et bygg som allerede eksisterer i fysisk eller fiktiv forstand, forklarer Østgaard.

Alle innkomne forslag vil behandles av en bredt sammensatt jury som vil velge ut finalistene. Kunstneren er med i juryarbeidet for å vurdere om de aktuelle konstruksjonene faktisk lar seg bygge. Det er imidlertid mossingene selv som får siste ord, når de via Moss Avis kan stemme over finalistene i konkurransen.

Bli med å bygge!

Første del av oppbyggingen foregår i egne verksted­lokaler. Under kyndig veiledning skal pappbyggeklossene settes sammen, modul for modul. Det er gratis å delta på verkstedene, men man må reservere plass.
– Dette vil bli en morsom og aktiv opplevelse for alle. Vi ønsker et mangfold av deltakere, både lag og foreninger og skoleklasser og organisasjoner, eller enkeltpersoner som ønsker å oppleve noe sammen med andre fra byen vår, sier prosjektkoordinator Fredrik Borgund.

Lørdag 4. september skal hele bygget reises ute, i løpet av én dag, ved hjelp fra hundrevis av innbyggere og helt uten maskinkraft.
– Ephemeral betyr flyktig, altså midlertidig, og bygget blir bare stående til dagen etter. Det blir en egen dramatisk spenning i det, med tanke på vær og vind, sier teatersjefen.
Søndag 5. september skal kunstverket rives, også med hjelp fra publikum. Her er det gode sjanser for å få ut energi etter et år med hjemmekontor og sosiale restriksjoner!

Ved byens kilde

At bygget skal reises på den gamle Petterson-tomten, er ingen tilfeldighet.
– Mosseelva er opphavet til Moss som by og kilden til det som skulle bli den viktige hjørnesteinsbedriften i byen. Her ble det produsert linerboard til pappesker, som blir repetert i materialet som tårnet skal bygges i. På denne måten bruker vi materialer som henviser til byens fortid for å symbolisere hvordan innbyggerne skal bygge det Nye Moss i fellesskap, avslutter James Moore.

Ønsker du eller ditt lag / din bedrift å være med på byggeverksted?

Les mer om prosjektet og påmelding på oit.no!