Bli med oss på tur!

I DNT Vansjø har de nå åpnet for arrangerte turer og kurs igjen, og de har massevis å by på.

Ikke bare har flere tatt i bruk turstiene og naturen i nærområdet under pandemien. Det siste året har også medlemsmassen til DNT Vansjø hatt en fin økning.
– Det er litt uvanlig hvis man ser hele landet under ett, forteller Evy Skulstad Eliassen, som er daglig leder i DNT Vansjø.
– Mange andre foreninger i Norge har fjellhytter som i vinter har måttet holde stengt. Derimot har alle fire foreninger i Østfold hatt en økning. Vi er litt stolte over nettopp det. Det kommer nok av at vi hele tiden har satset mye på nærmiljøet. I fjor og i vinter ble folk hjemme og brukte stiene og hyttene våre. Da ble de nok klar over hva vi har gjort der ute, med skilting, merking, rydding, gapahuker og hytter. Da meldte de seg også inn. Det synes vi er moro, at folk melder seg inn og blir med oss på tur.

Vil ha alle med

– Det er noen som heller vil ha ville stier, men vi er opptatt av å få ut de som kanskje ikke er på tur hver dag. Vi vil at dørstokkmila skal være kort, og ønsker å nå alle. Derfor har vi også satt opp skilter på Kirketorget som viser vei ut til turområder rundt om i Moss. Nå kan du også hente brosjyren ‘20 turer i Moss’ på kontoret til DNT Vansjø i Kongens gate 5, på Bylab i gågata eller hos Chill Out.

Arrangerer turer igjen

– Og nå har vi kunnet starte opp igjen med turer og aktiviteter. Foreløpig har vi maks 30 personer i hver gruppe, men det kan jo fort endre seg til at vi kan være flere innen dette bladet kommer ut og i løpet av sommeren, sier Evy.

Massevis av aktiviteter og turer

– I sommer skal vi ha to friluftsskoler for barn mellom 10–13 år. Én i Råde i slutten av juni og én i Moss i uke 31. Vi skal ha fjelltur til Hardangervidda for ungdom, det vil si ung voksen, som er aldersgruppen 18–40. I august skal barnas turlag på strandtur, vi skal ha en blomstertur i Våler – der vi skal finne alle syv slagene – en hengekøyetur for ungdom og en nærtur for alle i Råde. Det arrangeres også soppturer, kanotur og andre nærturer for voksne, barn og ungdom utover høsten.
– Husk at det nå er obligatorisk med påmelding på alle turer på grunn av smittevernhensyn. Turene blir fort fulltegnede, så meld deg på tidlig, råder Evy.

Syv grunnkurs i kajakk

DNT Vansjø skal ha hele syv grunnkurs i havkajakk i løpet av sommeren.
– På mange arrangerte kajakkturer – ikke bare i Norge, men også i andre land – er det påbudt med et slikt kurs før du får lov til å delta. Du skal ha lært å ta vare på deg selv og kunne redde de du har med deg. For ting kan skje. Du lærer å komme deg ut av kajakken, komme deg oppi igjen og hjelpe turkameratene dine til å gjøre det samme. Til kursene låner vi ut kajakker gratis til medlemmer.
Det er fremdeles ledige plasser utover høsten. Kurset koster
2000 kr for medlem og 2725 hvis du ikke er medlem.

Hytte helt for deg selv

DNT Vansjø leier vanligvis ut én og én sengeplass på hytta i Vansjø. Men nå har du en unik mulighet til å leie hele hytta for deg selv.
– På grunn av smittevern leier vi ut hytta som én enhet.
Hvis du er medlem, koster det 1200 per natt i helgene og 600 per natt i midtuke. Hytta har 16 sengeplasser. Det er ikke innlagt vann, men det er pumpe utenfor. For ikke-medlemmer koster det 1900 for en natt.
– Når du leier hytta, kan du også bruke kanoer og robåter. Nå er de innelåst på grunn av smittevernhensyn, men vanligvis ligger de ute slik at alle kan bruke dem. Alle er hjertelig velkommen, medlemmer og ikke-medlemmer, understreker hun.

Kom deg ut-dagen

Hvis ting går riktig vei, blir det Kom deg ut-dagen 5. september.
– Vi håper vi kan arrangere Kom deg ut-dagen, som er en familiedag. Dagen er så populær, og det er veldig morsomt. Men dit kommer det fort rundt 1500 mennesker. Det går jo ikke slik reglene er akkurat nå. Men vi er jo optimister, avslutter Evy Skulstad Eliassen.

26.6–1.8: Gå fantastiske Hardangervidda der fjord møter fjell med DNT Ung VOKSEN (18–40 år).
6.8–8.8: Helgetur til Tredalen, Hvaler med havkajakk.
14.8–15.8: Grunnkurs havkajakk.
15.8: Strandtur til Fiske badeplass i Moss med Barnas Turlag.
18.8: Blomstertur til Våler, Sjursbråtatjerna. Kveld.
21.8–22.8: Grunnkurs havkajakk.
28.8–29.8: Hengekøyetur på Jeløy med DNT Ung (16–26 år).
29.8: Sensommer i vakker Råde-natur.
8.9: Sopptur i Mossemarka i samarbeid med Moss Sopp- og Nyttevekstforening.
12.9: Bliksøya rundt i Våler.
15.9: Kveldsmattur til Amundbukta i Råde med Barnas Turlag.
15.9: Grottetur Botnertjernet, Larkollen med DNT Vansjø junior
(10–15 år med foresatte).
18.9 og 19.9: Trefjellsturen på Jeløy.
19.9: «Tre topper på én dag» på Jeløy, Moss.
24.9–26.9: Kanotur i Nordbyelva og Vansjø med DNT Ung.
25.9–26.9: Hengekøyetur Bjørnåsen/Dragonfjellet, Jeløy med DNT Vansjø junior (10–15 år med foresatte).9: Rosnes–Våpenhula–Kjellandsviktangen og Bøkeskogen.
NB! Obligatorisk forhåndspåmelding på www.dntvansjo.no.