Kunst hvor folk møtes

Den 11. utgaven av kunstbiennalen Momentum går av stabelen i Moss denne sommeren. Hovedarena blir i år på Galleri F 15 og i paviljonger på Jeløy, med et femte visningsrom i Moss Kunstforening sine lokaler på Kirketorget.

Vi ser frem til å få en høyere tilstedeværelse i sentrum, med nærhet til torg, skole og lekeplass, som gjør at vi kan fange inn flere generasjoner. Det har vi alltid ønsket oss, sier Dag Aak Sveinar.
Direktøren på Galleri F 15 er veldig fornøyd med det nye sam­arbeidet med kunstforeningen, som gjør at biennalen beholder en fot i sentrum etter at kunsthallen i Møllebyen hører fortiden til.
– Nå får vi muligheten til å temporært kuratere og montere i sentrum, som vi har ønsket lenge. En annen fordel er at bygget har resepsjon, utstillingsrom og alle nødvendige fasiliteter. Vi er gode på produksjon, og galleriet stilles selvsagt tilbake til grunnposisjon etter Momentum, forsikrer han.

En utstillingsakse

Kunstgalleriet i sentrum vil fungere som en slags hvit kube og kontrast til F 15 og resten av arenaen på Alby. House of Commons er kuratert av italienske Théo-Mario Coppola, med norske Håkon Lillegraven som tilknyttet kurator. 27 ulike internasjonale kunstnere og kunstnerkollektiv deltar på biennalen, som finner sted fra 12. juni til 10. oktober. Tittelen henviser til allmenningen, til fellesskap og fordeling av ressurser, og en vesentlig del av verkene som vil bli vist, vil utforske relasjonen mellom estetiske og sosiale interesser.
– Innholdet i årets Momentum gjelder oss alle. House of Commons spiller på det britiske parlamentet og folkets hus. Ved å spre biennalen til ulike lokasjoner, fra Jeløy og inn til sentrum, der folk ferdes, tar vi denne tematikken litt videre. Det utgjør en utstillingsakse, en slags sløyfe som publikum skal få bevege seg blant, forklarer Sveinar.

Kunstarena og møtested

I tillegg til å være visningssted for Momentum-kunstnerne Trinh T. Minh-ha og Délio Jasse skal galleriet på Kirketorget også være et møtested for ungdom. Foajeen vil bli innredet som en lounge, med gratis wi-fi og kaffe. Det er F 15s blikkåpnere, som jobber for at andre unge skal få øynene opp for samtidskunst, som hovedsakelig skal drive stedet. Det blir også mulighet for å se blikkåpnernes egen videoutstilling «Alene med kunsten».– Vi oppfordrer spesielt dem mellom 16 og 25 år til å ta turen innom loungen vår. En av våre dyktige blikkåpnere vil alltid være til stede for å informere og prate med publikum, sier prosjektkoordinator på Galleri F 15, Marthe Næstby.

En forsiktig start

Å gjennomføre en biennale i pandemi-tid vil ha sine utford­ringer. Men arrangørene er godt forberedt og er klare til å gjennomføre den ellevte utgaven av Momentum, tross korona-begrensninger.
– Folk trenger å få oppleve kunst. Vi har hele veien argumentert med at vi vil klare å gjennomføre biennalen fordi vi også er i et uteområde og har ressurser til å ta hånd om alle besøkende til gjeldende smittevernregler på de ulike arenaene. Vår styrke er at biennalen strekker seg over flere måneder, slik at publikum kan selv velge når de ønsker å oppleve den, sier Aak Sveinar, som håper på et redusert smittevernregime mot slutten av perioden.

Åpningen av biennalen tiltrekker seg vanligvis et stort publikum og celebre gjester fra inn- og utland. Det er ikke forenelig med smitteverntiltak i koronaåret 2021. I stedet håper arrangørene på at en større finissasje kan la seg gjennomføre i oktober.
– Vi starter forsiktig og håper å kunne avslutte med et smell, avslutter Sveinar.