Vi jobber stadig for at det skapes nye møteplasser

Det skal males på vegger, og det skal skapes flere grønne lunger i byen vår. Bylivs­prosjektet i Moss er i full gang og har mange ivrige aktører og bidragsytere.

Jeg ringte til Charlotte for å få inn litt farger på et prosjekt og fant ut at det ble en bra kombinasjon, smiler snekker og gjenbruksspesialist Nils T. Håmo.
Han sitter i verkstedet i Møllebyen som han nå deler med graffitikunstner Charlotte Norlund. Det er snaut to måneder siden de flyttet inn i det gamle fabrikklokalet, som siden da har fått fargerike maleri på vegger, lysekrone over arbeidsbord og ikke minst en egen pølsekokemaskin.
– Denne kjøpte jeg med tanke på å servere ungene som skal delta på sommerskole i ferien. Da kan jeg bare dytte den ut på plassen og servere hele gjengen, smiler hun og peker mot den enorme installasjonen som opptar et stort hjørne av verkstedet.

Charlotte og Nils er to av flere viktige aktører i Bylivsprosjektet i Moss. Ikke bare skal de ha verksted under kommunens sommerskolesatsing, men de har også fått i oppdrag fra Byliv Moss å lage et frodig byrom i gågata denne sommeren.

Temporære prosjekt

En som er veldig fornøy med å ha Charlotte og Nils med på laget, er Kristin Utakleiv fra Moss I Sentrum.
– Vi trenger å lage nye møteplasser og har mange områder som trenger litt kjærlighet og farger. Da er det ekstra fint å få med lokale aktører og lage historier med mening og ikke bare tilfeldig pynt. Nils lager jo gull av gråstein, eller nærmere bestemt fantastiske møbler av gjenbruksmateriale.
Disse byrommene blir temporære sommerprosjekt. Både benker og bord skal brukes på et nytt sted til neste år.
– Det blir en ny vri hver sommer, sier Utakleiv.

Utvikling underveis

«Vi ønsker oss en mer leken og fargerik by», skrev Moss Avis’ redaktør Pål Enghaug på lederplass for noen år siden.
– Det er nettopp det vi ønsker å gjøre med Byliv Moss. Vi ser at folk har nye behov og bruker byen på en helt annen måte enn før. Og vi ønsker å lage en mer attraktiv by for både innflyttere og de som allerede bor her, sier rådgiver for by- og næringsutvikling i Moss kommune, Terje Pettersen.

– Moss er en by i rask endring. Over tid vil de store infrastrukturprosjektene og områdeutviklingene, som for eksempel på Verket, føre til store forandringer i byen. I denne prosessen er det viktig å ikke bare tenke fremtid, men også fokusere på utviklingen og de mindre prosjektene underveis, understreker Pettersen.

Prosjekt sommerpark

Aktivisering og mer bruk av Kirkeparken er et annet prosjekt som Moss kommune og Moss I Sentrum håper å få på plass denne sommeren.
– Dette er en park som hadde fortjent mer aktivitet om sommeren. Om vinteren skaper skøytebanen et yrende parkliv, men om sommeren er det lite som skjer her. Vi ønsker oss en hengekøyepark og installasjoner som bidrar til aktivitet, som for eksempel bordtennisbord, sjakkbrett, petanque og balanseliner, sier Utakleiv, som forteller at mange av forslagene kommer fra elever fra Kirkeparken vgs., som ble invitert med til å si hva de ønsker seg i en sentrumspark.
– Vi håper og tror at dette er innen rekkevidde i løpet av sommeren 2021, smiler hun.Prosjekt sommerpark