Det er rekene som teller

Hver tirsdag og fredag, året rundt, er reketråleren Årviken på plass ved kaia i Kanalen. I snart 40 år har Mossinger kunnet sikre seg en smakebit av det mange mener er Norges beste reker – ferske og nykokte fra båten.

– Jada, de holder seg fint i kjøleskapet til i morgen, forsikrer Finn Erik Årvik, mens han spar opp to liter reker og putter dem i en pose.
Kunden takker hjertelig, betaler og rusler fornøyd videre. Praten går denne fredags formiddagen ved Kanalen, hvor det er et stadig renn av folk som vil sikre seg reker til helga. Mange faste kunder har bestilt på forhånd fordi de vet at rekene fra Årviken forsvinner fort. Gårsdagens fangst var mindre enn vanlig, og allerede før lunsj begynner det å minke i utvalget.
– I går var ikke fisket så bra. Jeg endte med under 100 kg, som er litt mindre enn vanlig, forklarer fiskeren fra Rygge.
Grytidlig hver mandag og torsdag morgen drar han ut på fjorden for å fiske. Fiskeområdet strekker seg fra Drøbak i nord til Bolærne i sør. Han gjør to hal. Rekene koker han om bord etter å ha sortert dem etter størrelse. Det er reker som gjelder, men det hender at en eller annen torsk lurer seg inn som bifangst.
Ellers kan Finn Erik forteller om diverse underlige fangster, som gamle båter eller sykler som folk har dumpet. Det har det blitt mindre av i det siste, heldigvis.

Femte generasjon fisker

Våren er den beste tiden for en rekefisker for da vrimler det av reker i Oslofjorden.
– Det er som regel bra salg hele året, men etterspørselen er størst om våren og sommeren, forklarer Finn Erik, som på mange måter kan sies å ha fiskeblod i årene.
Både faren og flere generasjoner før var fiskere, og Finn Erik er den femte i rekka.
– Fra jeg var liten guttunge var jeg med far på fiske. Etter hvert ble det helt naturlig å overta fiskebåten og velge det som levevei.
Den 35 fot lange reketråleren er rigget for enmannsfiske, og om bord på Årviken styrer han dagene selv. Og det er nettopp den friheten Finn Erik liker best med jobben sin som fisker. For det kan være utfordrende dager på fjorden.
– Det verste er været. Det kan blåse skikkelig surt der ute, forteller han.

Det beste med Moss

Å handle lokalt og kortreist, å ta den lille turen til kanalen før lunsj for å handle ferske varer fra havet, som ikke har ligget inntullet i plast – det er luksus. Det synes i alle fall Jon Ola Pedersen, fast kunde og rekeentusiast.
– Årviken er det aller beste med Moss. Jeg har spist reker hele livet, og men disse er favoritten, smiler han og vifter med den grønne posen med nykokte reker.
– Taco er forbudt, hjemme hos meg går det i reker, smiler han fornøyd før han rusler videre med dagens fangst.