Fra St.Hans­haugen til Helgerød­gata

Anders fra Oslo og Camilla fra Bodø har funnet drømmehuset på Jeløy.
– Vi har trivdes i Moss fra dag én.

I februar flyttet familien på fem inn i det som visstnok er pianisten Ernst Rolf sin gamle villa på Jeløy.
– Det er et deilig hus med mye plass, sier Anders Graham, og viser frem den nyoppussede stua som strekker seg over tre rom.
Døtrene Edit (9) og Ella (7) har venninner på besøk og leker i den ene stua, mens minstemann Henrik (1) krabber rundt på fiskebensparketten.
– I tillegg har vi alt vi trenger i nærheten. Det er gåavstand til både stranda og sentrum, og til tur­områdene rundt Alby, som vi bruker mye.

Skagen i Norge

Anders tilbragte barndommens somre på hytta i Son. Med en dansk mor som elsket kringle og kunst ble det mange besøk på Alby og Galleri F15 hver sommer.
– Jeg har mange gode minner fra Moss fra opp­veksten, noe som nok var utslagsgivende da vi skulle flytte ut av Oslo. Da husket jeg at Jeløy jo er Norges svar på Skagen, smiler han.

Fra leilighet til hus med hage

Men det var Klommesten som ble familien første stopp i Moss. Der dukka det nemlig opp et lite koselig hus til salgs, med stor hage og gamle epletrær. Dit flytta familien Graham en sommer for snart fem år siden.
– Jeg husker at det var så stille og rolig. Det var sommer og varmt, og det føltes som om vi var på ferie i mange måneder, før det faktisk gikk opp for meg at det var faktisk her vi bodde nå, sier Camilla.
Familien stortrivdes på Klommesten, men da Henrik meldte sin ankomst begynte Anders å følge med på boligannonsene igjen. De falt pladask for villaen på Jeløy. Ingen av dem ville tilbake til Oslo.

By med bredt tilbud

Begge mener at Moss er en by hvor det skjer mye, og har et bredt tilbud av både idrett og kultur.
– Vi er blitt veldig glad i surdeigsbrødet til Samverket og drinkene på Cocktail. Ungene elsker å spise på Moments, sier Anders, som trekker frem kultur­arrangementene på House of Foundation, Galleri F15 og Momentum-biennalen som andre høydepunkt.
Både Anders og Camilla har tatt opp gamle hobbyer etter at de flyttet til byen. Anders har begynt å spille tennis igjen og trener kickboksing på Mudo. Camilla, som tidligere var aktiv danser, har begynt å danse ballett igjen. Hun har vært innom flere kor og synger nå fast i Vocalis. Jentene er aktive med turn, ballett og tennis.
Spennende historie
– Pendlermessig er Moss helt perfekt, sier Anders.
Han driver produksjonsselskapet Turbin Film, som holder til i sentralt i Oslo, kun en kort spasertur fra Sentral­stasjonen. Filmprodusenten, som har laget flere dokumentarer og serier for blant annet NRK, vant Folkets Amanda for filmen El Clásico i 2016. Camilla er tekstforfatter og jobber mest hjemmefra. På sikt ser hun for seg en kontorplass i sentrum. Både filmprodusenten og tekstforfatteren er alltid på jakt etter gode historier, og mener at Moss by har et rikt arkiv å ta av.
– Det er masse god Mossehistorie som det er mulig å spille videre på, smiler Anders lurt.