Gir slitte møbler nytt liv

De siste årene har gjenbruk og restaurering av møbler blitt stadig mer populært. Det er ikke billig å trekke om gamle møbler, men det handler ofte om affeksjonsverdi og kvalitet, og om mer enn bare penger, mener møbeltapetserer Lene Bergstrøm.

– Å velge restaurering er på mange måter en investering i ett møbel man er glad i. Med en enkel overhaling og nytt trekk får en stol av god kvalitet fort en ekstra levetid på 25-30 år. En litt sliten sofa, som passer perfekt i ett hjørne, kan være verdt å trekke om i stedet for å lete etter en ny, forklarer møbeltapetsereren som driver eget verksted i Kurefjordveien i Rygge.

Fant drømmestedet i Rygge

Det er snart fem år siden Lene og mannen slo rot i Rygge.
– Vi hadde lenge vært på utkikk etter et hus med eget verksted. Da vi fant dette drømmestedet i Kurefjordveien slo vi til med en gang.
I verkstedet tvers over det hvite hovedhuset har Lene møbelsnekkerverksted og mannen hjemmekontor. Etter at minstemann er levert i barnehagen og de to større barna har gått til skolen, rusler hun og mannen over tunet til hver sin arbeidsplass.
– Det er jo deilig å slippe reisevei. Vi spøker med at vi samkjører til jobb, ler Lene.

Populær på sosiale medier

På sin egen hjemmeside viser Lene hvordan gamle slitte møbler får nytt liv i verkstedet hennes. Hun lager sengegavler, syr pynteputer og benkeputer på mål og viser et rikt utvalg av tekstiler og metoder.
– Sosiale medier er kjempeviktig og det er viktig å være inspirerende på hjemmesiden. Jeg vil jo selvsagt få folk til å ville trekke om møblene sine.

Kreativ jobb

Lene begynte tidlig å fatte interesse for form og farge. Som liten ommøblerte hun stadig rommet, og holdt alltid på med ett eller annet møbelprosjekt. Hun viste tidig at hun måtte velge et kreativt yrke hvor hun kunne bruke hendene
– Jeg husker veldig godt at jeg pusset på en gammel stol da jeg var bitteliten. Og jeg har vel egentlig holdt på med siden da!

Etter to år på møbelsnekkerlinjen på hjemstedet Bindal, den sydligste kommunen i Nordland fylke, reiste hun sørover og gikk to år på interiørdesign i Oslo.
Siden ble det 3 års læretid hos Møbeltapetserer Birgitte Borud på Frogner. Det var i løpet av denne perioden at Lene fikk øynene opp for møbeltapetsering på alvor.
– Selv om jeg har gått noen omveier, ser jeg i etterkant at det alltid har vært en rød tråd gjennom alt jeg har gjort.

Historiske møbler

I dag har Lene Bergstrøm en stabil kundegruppe, og har etterspørsler fra hele Østlandsområdet. Det er hovedsakelig privatpersoner som bestiller omtrekking av møbler, men det hender at hun får større oppdrag for bedrifter. For tiden holder hun på med en større omtrekkingsjobb for det nye fjordhotellet i Hvitsten. Tidligere har hun blant annet jobbet med Konvensjonsgården i Moss. Ved slike oppdrag ligger utfordringen i å klare å gjenskape samme stil med nyere material.
– I Konvensjonsgården skulle alle stolene og krakkene få nytt trekk til 200 –års jubileet. Stolene i selve storsalen fikk nytt fløyelstrekk i gull, mens møblene i de andre rommene ble trukket om i rød og grå fløyel. Det var en kjempejobb, og en ærefrykt å holde på med, forteller Lene.