Grønn gourmet fra Jeløy

– Smaken av fra helt fersk asparges fra jordet er unik, sier Heidi og Einar Kristen Aas på Skallerud Gård. Ryktet om den smaksrike Jeløy- aspargesen har for lengst spredd seg utenfor Østfolds grenser. Jeløyas frodige jordsmonn og plantens gode røtter får æren for den særegne smaken.

Eksklusiv grønnsak

Det er ikke mange som dyrker den eksklusive planten i Norge, og mesteparten av aspargesen som spises her til lands blir importert. Asparges dyrking har heller ikke en lang tradisjon på Jeløy, selv om faren til Einar Kristen Aas gjorde et forsøk på å dyrke vårdelikatessen på 60-tallet. Men han måtte gi opp prosjektet. Plantene den gang var ikke tilpasset norske forhold, og tålte ikke jorden så bra.

Det var Trygve Tveten, bonde og aspargesentusiast fra Vestfold, som fikk Einar Kristen til å gi asparges et forsøk rundt århundreskiftet. Denne gang ble det plantet en annen sort, en hybridplante bedre egnet for norske forhold.

– Vi hadde flere steinete og sandete pletter innimellom de større jordene, som ikke var pløybare. Tvedten tipset meg om at slik jordbunn er ypperlig for asparges. Særlig de varmeste jordene, i sørvendt retning, viste seg å være god asparges-jord, forklarer Einar Kristen.

Vokser fort

Asparges er en staude som klarer seg selv uten så mye stell, og klarer selv å hente ut vann fra langt nede i bakken. Sesongen kan variere noe fra år til år, men aspargesen høstes som regel mellom slutten av mai og medio april. Når planten først setter i gang vokseprosessen etter en vinter i dvale, går det fort. Som regel må hele avlingen høstes i løpet av to uker.

– På varme dagen kan man nesten stå og se at plantene vokser, sier Heidi, som sammenligner aspargesdyrking med et langtekkelig håndarbeid som krever mye tid, arbeid og omsorg.
– Vi plukker asparges for hånd, og vasker og sorterer i ulike størrelser før den blir veid og buntet. Så man kan trygt si at den blir høstet med kjærlighet, og smaker deretter.

Egen gårdsbod

Skallerød Gård er en av Østfolds største grønnsaksprodusenter og leverer til hele Østlandet. Skallerødboden er gårdens selvbetjente grønnsakskiosk hvor man kan sikre seg et utvalg av gårdens mange delikatesser etter sesong, som ulike løksorter og smaksrike potetsorter som Pimpernell og Juno.
– Her selger vi grønnsaker som ikke er pene nok for butikken, men som tar det igjen på smak, smiler Einar Kristen.

Boden har eget kjølerom og kortautomat og er stort sett åpent hele året.
– Kiosken er bygd opp på tillit og dugnadsånd. Man forsyner seg av det man vil ha, og legger igjen kontant betaling i bøtta eller betaler med kort i automaten, forklarer Einar Kristen.

Med få unntak har denne ordningen fungert fint i mange år, og stadig flere finner veien til grønnsaksboden på Skallerød Gård. Når årets asparges-avling legges ut i kiosken, pleier det å gå fort unna. I år blir Jeløy Gourmet Asparges bare å finne i gårdsbutikken og på Orkerød Gartneri.