Janne byttet snø mot måkeskrik

Ett år er gått siden Janne Wiken Halvorsen, mannen Alexander og døtrene Iben (6) og Kari (3) flyttet fra Lillehammer til Jeløy. Nå bor familien på fire i Refsnes Allé og har gjennom det siste året fått oppleve øyas tre årstider.

Snøen er vel det største savnet. Men vi håper jo at det kan bli kaldere denne vinteren. Nå nyter vi måkeskrik i stedet.

Etter tre år i Lillehammer begynte familien Halvorsen å vende blikket sørover. Å kunne bo nærmere familie var et av hovedargumentene for å flytte på seg. Med familie i Vestby og familiehytte på Hvaler, ble Moss et naturlig valg .
-Moss er en perfekt blanding av by og sjø. Her har vi nærhet til sjøen, samtidig som vi kan benytte oss av byens tilbud. Det er også vesentlig at togstasjonen ligger så sentralt som den gjør, forklarer Janne.

Selv om hun er oppvokst i Vestby, et par mil unna, hadde hun aldri vært på Jeløy før den dagen i 2016, da hun og mannen endte opp med å kjøpe hus der.
-Det var liksom litt for langt å dra fra Vestby til Moss. Men jeg har alltid hatt et sterkt forhold til Vansjø. Dit dro vi ofte på padletur da jeg var mindre, både med familie og med klassen.

Janne hadde på følelsen av at det hasta litt med å komme på markedet her fordi hun hadde hørt rykter om at Moss/Jeløya var attraktivt – og at det skulle bli enda mer attraktivt etter utbyggingen av jernbanen. Huset på Jeløy var litt slitent innvendig , men Janne og mannen så bare muligheter. Noen enkle oppgraderinger bare, og huset ville bli perfekt.
-Kjøpet var litt impulsivt, det var det første og eneste huset vi så på. Den dagen vi var på visning, var det strålende sol og mange folk på tur i området. Vi tenkte at dette nabolaget vil vi bli en del av. Og så var det bar i kjelleren, og hvem vil vel ikke ha det, smiler Janne.

Myk trafikant

Janne har parkert sin svarte el-sykkel på stranda på Tronvik. Det er en spesialbygd sykkel, laget for å takle de bratte bakkene på Lillehammer. Men den fungerer også fint på Jeløyas svake stigninger. Med den frakter hun begge barna til barnehage og skole hver dag.
Mannen Alex, som jobber som lærer på Åvangen skole, sykler til jobb. Sykkelen er også foretrukket kjøretøy til innkjøp og andre ærend.

Familiens bil står som regel ubrukt i garasjen.
Folk advarte oss om at køen til og fra Jeløya til tider er forferdelig. Å kunne sykle løser det problemet for oss i alle fall, forklarer hun.
-Jeg håper virkelig at Moss kan bli en sykkelby, og at det legges til rette for flere sykkelveier. Mitt inntrykk er at innflyttere fra større byer kanskje er mer opptatt av å sykle enn mossinger flest.

Hun synes den nye, røde sykkelstripen under kanalbruen er for kort, men at den absolutt sender de rette signalene i riktig retning. Selv savner hun et lokalt bilkollektiv, et slags ikke-kommersielt samvirke som leier ut biler på kort varsel og til enhver anledning.
-Folk trenger kanskje bare bil for å ta et par langturer i året. Å være medlem av et bilkollektiv er både mye billigere og mer miljøvennlig enn å eie egen bil som blir lite brukt.
Utforsker Moss
I sommer skal familien bruke ferien til å bli bedre kjent på Jeløy og det på sykkel. Den praktiske el-sykkelen har plass til to barn; ett i sykkelstolen bak og ett på stolen på styret.

Hos Naboen, Jeløyas lokale spiseri og bydelskro, er en annen favoritt. Hit drar familien Halvorsen for søndagsmiddag eller en is i sola. Om det er mulighet for å få barnevakt, benytter Janne og Alex gjerne anledningen til å dra på quiz på nabokroa.
-Det er faktisk så nærme at vi har vurdert å sjekke om babycall’en dekker distansen, ler hun.

Hjemmekontor

Nå jobber Janne mest hjemmefra. Den siste tiden har hun vært opptatt med å ferdigstille et tre år langt stipendiat i regi av Høyskolen i Innlandet. Det ble påbegynt i Lillehammer og skal avsluttes her i Moss til høsten.

-Jeg har jobbet med å finne ut hva som motiverer norske kvinner til å blogge om egen kropp. I snart tre år har jeg analysert og snakket med bloggere. Det er det sosialpsykologiske aspektet jeg er mest interessert i, forklarer hun.
Planen fremover er å finne en jobb hvor hun kan bruke sin kompetanse i psykisk helsearbeid og da aller helst i Moss.

-Vi blir her nå. Mannen min og jeg har allerede snakka om hvordan pensjonisttilværelsen vår vil bli på Jeløy. Da skal vi gå lange kveldsturer, ta nattbad og dra på quiz litt oftere, smiler Janne.