Strand­terapi

I bakgrunnen høres milde bølgeskvulp, noen fugler kvitrer i trærne like ved. Matter i ulike farger ligger spredd utover gresset og på dem sitter kvinner og menn skredderstilling. Klare til å starte dagen med yoga i strandkanten.

Her er ingen store bevegelser eller hektisk treningsmusikk.
– Så legger vi oss på ryggen og passer på at pusten kommer helt ned i magen, sier Renee Jakobsen som er yoga terapeut og lærer i medisinsk yoga ved Forandringsrommet, som hun driver i Møllebyen i Moss. Ordene kommer så lavmælt at de nesten forsvinner i sommerdagens varmende bris.
Timen avsluttes med drømmeaktige toner og noen beroligende mantraer som fremføres mot solen.

Nydelig start

– Det er helt nydelig å begynne dagen på denne måten, sier deltager Maja Sandvik da timen er over.
Hun begynte med yoga for et halvt år siden og har aldri tenkt å slutte.
– I tillegg til å få den her-og-nå følelsen får jeg beveget meg, slappet av og lære dette med å puste riktig. Det er gull verdt. Yogaen forandret egentlig hele livet mitt. Nå får jeg mer ro, som jeg har med meg hele tiden i hverdagen. Jeg trodde ikke det var mulig, men sånn er det. Og Renee er jo helt fantastisk å være sammen med.

Sover bedre

Mariann Kranstad, en annen deltager, gir sin fulle støtte. Hun har gått på mediyoga i halvannet år.
– Hva er så bra med dette?
– Da vi flyttet til Moss, fant jeg frem til Forandringsrommet. Det har vært helt fantastisk, både for kropp og sjel. Jeg sover og puster bedre og finner roen mye raskere. Jeg er kjempefornøyd.
Hun synes også det fungerte overraskende bra med yoga i strandkanten.
– Det var helt nydelig å høre bølgene og fuglekvitter i bakgrunnen og kjenne solen i ansiktet.

Reduserer stress

Renee Amodt forklarer hvorfor mediyoga virker så positivt.
– Mediyoga er en forkortelse for medisinsk yoga, som er forskningsbasert. Det som er interessant er at hvis man tar bort en av de fem elementene, så synker effekten. Ganske mye, faktisk. Denne yogaen er veldig myk med øvelser som utføres veldig rolig og med innlevelse, med mye fokus på pust og stressmestring.
Hun kan fortelle at snart alle helseinstitusjoner i Sverige har et tilbud om dette og at det nå brer ganske godt om seg i Norge også.
– Det er vel ingen av de sykdommene som har blitt forsket på sammen med mediyoga, som ikke har hatt positiv effekt av dette.
Det tror hun er fordi det reduserer stressnivået.
– Leger tror i dag at rundt 80 prosent av alle sykdommer er stressrelaterte. Men spør du meg, vil jeg kanskje si at alle lidelser henger sammen med stress, ler hun og forklarer videre:
– Når du reduserer stressnivået har det en positiv effekt på nesten alle plager. Etter min mening trenger alle mediyoga.

Mange typer yoga

Renee underviser også i andre yogaformer, som core strength vinyasa.
– Det er noe ganske annet. Her handler det om flyt og å bevege seg hele tiden på en sunn måte. Dette ligner mest på hva folk flest forbinder med yoga, der du står i posisjoner. Dette er mer dynamisk og styrkebyggende enn mediyoga.
– Du har mange ulike kurs i studioet ditt i Møllebyen.
– Hele året igjennom, bortsett fra midt på sommeren. Men jeg har ni kurs som begynner rett etter skolestart. Vi har kurs for ungdom, barn, et kurs for utbrenthet, utmattelse og stressproblematikk og så er det mediyoga for alle.
– Hva gjør man på kurset for barn?
– Da tar vi utgangspunkt i et eventyr, barna kan være vindmøller og frosker, for eksempel.

Latmannsyoga

– Jeg har også gong bad, legger hun til.
– Gong er et urinstrument og vibrasjonene påvirker kroppen. Lydbildene og vibrasjonene blir liggende oppå hverandre. De virker avspennende og man blir lykkelig av det. Vi kaller det latmannsyoga for du ligger bare der og tar i mot.
– Hvorfor er det flest kvinner som driver med yoga?
– Menn trenger dette like mye som kvinner og opprinnelig var yoga for menn og av menn. For det var mennene som hadde mulighet til å drive med dette. Kanskje de uteblir fordi mange tror at du må være så myk for å gjøre yoga? Iallfall håper og tror jeg at flere menn vil stille opp på yogamatta.

Mer strandyoga

– Men hvorfor yoga på stranda?
– Det er helt nydelig å gjøre yoga ute. Å kjenne på ordentlig jording, være ute i det fri og starte dagen slik. Det blir ikke bedre enn dette.
– Dette kommer du også til å fortsette med?
– Så lenge det kommer folk. Men det er også avhengig av vær og ferie, avslutter hun.