Bente Tegneby - Flid

Har det lille ekstra og litt til

Hvis du ikke aner hva du skal kjøpe i julegave, må du ta turen innom Flid som ligger øverst i gågata. Her kan du gå i timer og stadig finne noe nytt å hvile øynene på. Alt fra eksklusive klær til praktiske designgjenstander – Det skal være høy kvalitet med det lille ekstra, lover Bente Tegneby.

Vi får stadig inn nye ting. Nå kommer straks to eksklusive saueskinnsstoler. Jeg vet ikke hvor jeg skal plassere dem hen ennå, men de er fantastisk fine. Én i natur og én i en grågrønn farge. Helt nydelige, sier daglig leder i Flid, Bente Tegneby, og tar oss med på en runde rundt i butikken.
– Vi har saueskinn og skinn til babyer. Trefigurer er veldig populært, sier hun og viser frem flere ulike fugler. Vi har service fra Skaugum – de fleste kjenner dem fra Skaugumbestikket – nå har de designet lekre glass og tallerkener sammen med Snöhetta arkitekter. Vi har spisebrikker i resirkulert skinn. Vi har lightere som minner om skulpturer, Gram kaffeskje som tar seg godt ut på kjøkkenbenken, og hansker i de nydeligste skinnkvaliteter med Kashmir-fôr inni. Vi har også mange fjøler. Alt fra de rimeligere, til de dyrere. Alt her har det lille ekstra du ikke finner så lett andre steder, bedyrer hun.

Touch av morsomt og unikt

Siden Bente begynte i 2012, har butikken vokst sakte, men sikkert i antall ansatte og i omsetning.
– Det som har vært litt utfordrende, er å finne ut hva som fungerer. Det skal helst være norsk design eller eventuelt skandinavisk og det skal være høy kvalitet med det lille ekstra. Vi er ikke ute etter å ta inn det mest trendy. Våre klær skal være klassiske, nesten konservative, men de har alle et lite touch av noe morsomt eller unikt. Vi har merker som Marella, 7 for all mankind jeans, cambio, Oleana, Bittekairand, og mange fler, en god miks syntes vi.

 

«Det skal helst være norsk design eller eventuelt skandinavisk og det skal være høy kvalitet med det lille ekstra.»

 

Størst i Viken på pledd

– Jeg liker å si at jeg har Vikenes største utvalg i pledd. Vi har pledd i bomull, tovet ull fra Røros Tweed, lammeull, hundre prosent kasjmir, bunadspledd og tykke mohair pledd. De er ekstremt varme og veier ingenting. Bunadspleddene er vevd av det samme garnet som brukes i bunadsbroderiene. Vi har også tepper som er 240 ganger 260 centimeter store. Det kan du fint sitte to under. Vi vet hvor pleddene er laget og hvordan de har gjort det, og vi har litt fra nesten alle prestegjeld i landet her, ler hun.
– Vi er også store på garn. Vesentlig fra Rauma og Hillesvåg, og så litt»krydder» fra Rowan yarn

Bunadstilvirkning i eget hus

Flid-butikken har størst omsetning på bunader og i andreetasjen jobber tre fagpersoner som skreddersyr disse for kundene. – Bunader går i arv og noen selges også videre, så vi har en del omsøm. Å ta vare på oldemors gamle bunad har en stor verdi og da er det viktig at det er norsk håndverk, at du vet hva som er på vranga og hvilke materialer det er, formaner Bente som er svært opptatt av å ta vare på håndverket. Til nå er det seks som har tatt svennebrev i bunadstilvirkerfaget i etasjen over butikken som tilvirker rundt 70 herrebunader, 55 Løkenbunader, rundt 30 Østfoldbunader i tillegg til barne- og sommerbunader på årsbasis.
– Det er vi stolte av.
Norsk institutt for bunad og folkedrakt i Valdres har kontaktet Flid i Moss for å få laget alle deler til den rekonstruerte Herregårdsbunaden i Østfold.
– Den er det jeg som skal sy, forklarer bunadstilvirker Julie stolt, mens hun klipper til en ny cape.

Tyveri ga økt omsetning

I sommer opplevde Flid å bli usatt for et stort butikktyveri. Fire personer kom inn i butikken. Tre var kledd i sommerklær, mens ei jente var ikledd lang frakk.
– Etter at de gikk fikk jeg en rar følelse. Vi fant at det manglet åtte kjoler og tre bluser til en verdi på 50 000 kroner. Frakken hennes hadde mange lommer og silkekjoler tar jo ingen plass.
En av personene i sommerklær stilte et inngående spørsmål og på den måten ble Bente distrahert.
– Jeg var så skuffet over meg selv, at jeg ikke klarte å overvåke situasjonen. Men etter et stort oppslag om tyveriet i Moss Avis, fikk vi veldig mange nye kunder.
– Tror du det kommer av at mange tenker at her har de bare bunadstøy?
– Mange tror nok det. Men vi har veldig mange andre fine ting. Det er bare å komme å ta en titt, inviterer Bente Tegneby, mens hun knepper opp en boblekåpe i dansk design for å vise oss at den kan forvandles til et pledd.