Lucia Moss menighet

Lys i mørketida

– Jeg tror vi trenger litt lys i mørketida. Lys, musikk og det å kunne samle oss fysisk igjen, slik at pulsen begynner å slå, er akkurat det vi trenger nå, sier Tor Sørby, daglig leder i Arena, Moss kirke- og kultursenter.

Tekst: Inger Marie Spange Foto: Arena, Moss kirke- og kultursenter

I desember er det julekonserter omtrent daglig. Men Arena, Moss kirke- og kultursenter kan igjen presentere noen som skiller seg litt ut fra mengden. De er da også vant med et litt kresent publikum.
Opp mot 60-70 prosent kommer
fra Osloområdet.
– Vi har sagt at vi skal speile lokal, nasjonal og internasjonal kultur på det aller høyeste nivået. Vi er støttet av Norsk kulturråd og de ser bare etter én ting, og det er kvalitet. Vi har noen konsertkonsepter som også er unike for oslopublikummet, samtidig som endel fra hovedstaden i større grad er kjent med artistene og de konseptene vi presenterer.
– Moss går også gjennom en enorm transformasjon, med by- og boligutvikling, noe som trekker til seg folk fra hovedstaden. Da må kulturlivet kunne matche dette, ellers vil vi få en kulturlekkasje til Oslo. Det vil igjen vil gå ut over tilbudet i Moss. At vi benytter de tilbudene som finnes her, er derfor enormt viktig, minner han om.

Garantert adventstemning

Den 13. desember er det Lucia konsert med Moss kirke- og Jeløy kirkes barnekor. En tradisjon som snart har vart i 20 år.
– Tenk deg et mørkt kirkerom og en lang rekke med syngende hvitkledde barn som kommer inn med lys. Om du ikke har fått inn adventsstemningen før, så får du den da, lover Tor Sørby.
– Konserten begynner klokken syv om morgenen, så du rekker til og med å få den med deg før du skal på skole og jobb.
Det var faktisk julemusikk som vekket Sørbys egen musikkinteresse.
– Det skjedde i ungdomsårene da jeg hørte på engelske Carols. Det gjorde plutselig noe med meg. Akkurat som om jeg våknet og musikkinteressen ble født, forteller Tor som er ekstremt glad i førjulstiden med lys, stemning og forventninger.

Instrumental meditasjon

Den 15. desember fremfører Organist Iver Kleive og gitarist Knut Reiersrud på elgitar, en ren instrumental konsert.
– deres siste album er en meditativ juleplate som heter Natt i desember. Den går fra de villeste toner til de aller skjøreste. Det er vanvittig tøft og fint. Det er jo disse gutta som sto for musikken til åpningsseremonien til OL på Lillehammer, og musikken de lager er ofte basert på folketoner og tradisjonelle salmer.

Kjente sanger med en genuin vri

Den 17. desember kommer Elvira Nicolaisens Juleturné. Elvira, som nå har gjort mossejente av seg, har hatt stor nasjonal og internasjonal suksess. I Moss kirke skal hun ta med seg Bach, Disney og George Michael inn i det sakrale rommet og vekker sansene våre.

– Elvira gjør alltid noen grep. Hun liker
å ha det litt nedpå men samtidig overraske. Hun knar gjerne litt på tradisjonene og gjør dem til noe eget og genuint, og hun skal blant annet ha med Terje Norum på laget.

Kryssover Jazz festival

Tor Sørby er i full gang med å programmere hele neste år.
– Egentlig var alt klart. Vi programmerer for tre år av gangen, så år 2020 til 2022 var helt klart. Så kom korona og alt ble stokket om. Noe ble avlyst og noe ble ­flyttet på. Men fra nyttår skal vi være i gang med en normal konsertsesong med våre fire konsertserier. Det som er helt sikkert er at det blir Kryssover Jazzfest Moss den 10.-12. februar i samarbeid med Moss kulturhus. Så snart alt er klart legger vi ut konsertene ut på www.arenas-kulturprogram.com. Så følg med der, oppfordrer Tor Sørby.