Ildsjelene i Mossemarka

Ildsjelene i Mossemarka

Midt i Mossemarka, på toppen av byen med 101 meter over havet, finner du Skihytta. Som stolt driftes av Moss Skiklubb, og har fungert som kafé og serveringssted for turgåere og skifolk siden 1936. Et knutepunkt i naturen, og for mange et varmt barndomsminne. Men Moss Skiklubb er så mye mer. Det er fellesskap og frivillighetsånd, samarbeid og hardt arbeid, engasjement og lidenskap – det er familie.

Vårt motto er: «ikke jeg, men vi», smiler leder av juniorgruppen Rebecka Dalbye.
Og Moss Skiklubb er et stort «vi». Jeg sitter på Skihytta sammen med Rebecka og leder Tor Erling Fledsberg, som begge er lidenskapelig engasjert i skiklubben. De forteller om et samspill som består, og er avhengig, av mange mennesker. Løype, kunstsnø, trening, hytte og administrasjon er bare noen av de ulike komiteene som samarbeider for at alt skal gå på skinner. Klubben har rundt tre hundre aktive medlemmer.

– Det er klart at det krever mye ressurser og kapasitet å drifte denne klubben, fastslår Tor Erling.
Det er løyper som skal vedlikeholdes, snø som skal produseres, treninger skal organiseres og gjennomføres, hytta vaskes og stelles, kaféen driftes og listen fortsetter. Det er ikke vanskelig å forstå at dette er et stort og utfordrende arbeid. Da er det ikke mindre imponerende å høre at alt gjøres på frivillig basis.
– Vi har ingen ansatte; alt er frivillig, forteller Tor Erling.
– Og uten dem, hadde det rett og slett ikke fungert, fastslår Rebecka.
Slik har tradisjonen vært siden klubben først ble dannet, i 1928, på Skarmyra skole. Det er en felles kjærlighet for ski, natur og samhold som utgjør kjernen i den historiske skiklubben i Moss.

Anlegg for alle

Ifølge klubbens lover står det at klubben har to oppgaver: vedlikeholde klubben og samtidig tilrettelegge for byens innbyggere. Oppgaver de ikke tar lett på. For et par år siden grusla klubben de ulike løypene, for å gjøre det enklere for folk å benytte seg av stiene utenfor vintersesongen. Det har ført til at blant annet flere eldre, og andre med funksjonsnedsettelse, kan nyte de fine turløypene rundt Skihytta.
– Vi forsøker å legge mest mulig tilrette for at så mange som mulig skal kunne være ute i naturen her. Disse områdene er for alle, ikke bare de aktive idrettsutøverne våre, sier Rebecka.
Det er en stor inspirasjon og motivasjon for klubben å se at folk bryr seg, og bruker naturen som klubben jobber så mye med. Siden pandemien inntraff, har de nemlig merket en økt interesse for bruk av uteområdene deres.
– Det er utrolig moro. Det har vært masse folk her og gått turer, grillet og kost seg rundt Skihytta, humrer Tor Erling ivrig. Rebecka nikker smilende.
– Flere enn før pandemien, legger hun til.
Klubben anser seg selv som heldige
de siste årene. Fordi de driver med individuell idrett og uteaktivitet har de stort sett kunnet ha normal drift.
De har bare ikke kunnet konkurrere, eller ha åpen servering på Skihytta. Derfor er motivasjonen stor, nå som samfunnet har åpnet opp og de endelig kan konkurrere igjen. Skiklubben håper at den kommende sesongen, i likhet med den forrige, skal gi et godt føre i mange måneder. Slik at folk får gått på mange skiturer. Det knyttes alltid stor spenning til været og forholdene – som naturligvis er noe ingen ikke kan kontrollere.

Klimautfordringer

Selvom vi er heldige, er heller ikke vi skjermet for klimaendringer og utfordringer her i landet vårt. Global temperaturstigning har ført til at det kommer mindre snø, og at den ligger kortere enn den pleide å gjøre, noe skiklubben i Moss merker godt.
– Vi kan ikke gjennomføre en sesong på natursnø lenger. Vi er blitt helt avhengige av kunstsnø for å kunne ha treninger og turtilbud gjennom hele vinteren. Det er både dyrt og krevende. Produksjonen bruker mye strøm og mannskap, og er avhengig av kalde temperaturer, forteller Rebecka.
For to sesonger siden fikk de faktisk ikke produsert noe snø, på grunn av de varme temperaturene. Man kan aldri vite
hvordan det vil bli på forhånd, og derfor blir det like nervepirrende hvert år, selvom det som oftest går bra.
– Vi krysser fingrene.

Skiklubbens venner

Moss Skiklubb, og Skihytta, er viktig for mange. Ikke bare for klubbens aktive medlemmer. Et bevis på dette er den frittstående gruppen som kaller seg for “Skiklubbens venner”. Den består nå av over femti folk, og det er disse ildsjelene som står for serveringen på Skihytta. De er ikke knyttet til organisasjonen på noen annen måte enn at de bryr seg, og synes at det er verdt det å hjelpe til. I tillegg til servering på Skihytta, har de også malt garasje og ryddet uteområdene. Ren og skjær frivillighet i klubbens ånd.
– Vi setter stor pris på dem, og er også helt avhengig av den hjelpen de bidrar med. Selvom hyttekomiteen drifter Skihytta, kan de ikke stå her og servere hver eneste søndag. Der får vi fantastisk hjelp av Skiklubbens Venner, forteller lederne.
– De hjelper også til med Gjørmeløpet. Det er et uhøytidelig og årlig løp i Mossemarka, i november, som er vel verdt å få med seg.
Klubben har tydelig mange støttespillere, og folk som heier dem frem.

Juleønsker

Rebecka forteller at styret har etablert to komiteer som skal se på hvordan klubben kan utvikle seg i de kommende årene. De ønsker nemlig å være fremtidsrettet, og forbedre seg der det er mulig.

De to komiteene skal fokusere på bruken av Skihytta og klubbens anlegg på Noreødegården.
– Vi ønsker å skape et godt samarbeid mellom kommunen og de ulike aktørene på Noreødegården, sier Tor Erling.
– Vi vil jobbe med folk fra kommunen, arkitekter og andre fagfolk for å finne de beste løsningene for fremtiden. Vi må finne ut hva vi kan gjøre for å nå hele byens befolkning, og sørge for at marka blir brukt, legger Rebecka til.
– Et konkret tiltak vi ønsker oss er utetoaletter. Det er viktig de dagene Skihytta er stengt, forteller Tor Erling.
– Vi savner også et garderobeanlegg for utøverne våre på Noreødegården, sier Rebecka.
Per dags dato, har klubben nemlig ikke noe ordentlig garderobeanlegg der. Dette er krevende for utøverne, både på trening og i konkurransesammenheng.
– Salg av kaffe og vafler bidrar en del, men utgiftene er store og mange.
Vi trenger støtte, nikker de to ildsjelene.
På lik linje med andre klubber og foreninger, får Moss Skiklubb årlig støtte fra kommunen. Dette kommer godt med, men dekker på langt nær alt. Klubbinntekter, kafésalg og sponsorer fra næringslivet og privatpersoner er det som holder hjulene i gang.

Gode verdier

Klubben lever for å være ute i naturen, uansett vær, som kanskje er deres viktigste verdi. De ønsker å ha et stort fokus på å lære barn og unge en sunn livsstil, som de kan ta med seg videre i livet.

– Vi skal være en god arena for de som ønsker å utøve ski og friluftsliv gjennom hele året. Uansett om det blåser, eller regner, eller om det er kaldt, så kler vi på oss og drar ut. Happiness trenger ikke alltid bare å være kake og godteri. Man kan få like mye glede ut av de sunne valgene, mener Rebecka.
Noe barna demonstrerer hele tiden.
En gang i måneden arrangerer klubben kveldsmat for alle utøverne på Skihytta etter at treningsøkten er ferdig.
Da serverer de grovt brød med egg,
frukt og grønt.
– Det myldrer av barn. De er storfornøyde, forteller hun.
En annen viktig verdi i Moss Skiklubb, er det gode samholdet. Alle i klubben respekterer hverandre, og er støttende. De holder sammen, og er flinke til å ta godt vare på hverandre. Alle de ulike aldersgruppene har også treninger samtidig, som bidrar til å styrke fellesskapet og skaper et positivt og hyggelig miljø for barn, unge og voksne i alle aldere.

– Skisporten er en fantastisk familieidrett, og denne klubben er en stor familie avslutter Rebecka og Tor Erling.

Skihytta er åpen for servering hver søndag gjennom hele vinteren.