Julekula Moss

– Julegaven til Moss

Vi går mot mørkere tider. Trærne blir avkledd, temperaturen faller og lyset dimmer. Etter en lang og utfordrende tid med pandemi, trenger innbyggerne i Moss noe som kan lyse opp både by og sinn. Derfor skal Moss i Sentrum, i samarbeid med kommunen og lokalt næringsliv, sette opp en stor julelys-kule midt på kirketorget i sentrum. En gave til Moss, fra Moss.

Er det noe vi trenger i år så er det litt ekstra lys og glede, og vi mossinger fortjener en ekstra julegave til oss selv, innleder Kristin Utakleiv.
Vi møtes på den nyåpnede Nobel Cafe, sammen med Terje Pettersen fra Moss kommune, for å snakke om julekula i Moss. Alle er spente på å se hvordan resultatet vil bli.
– Vi ønsket å gjøre noe skikkelig kult for innbyggerne våre, og hva er vel ikke kulere enn en kjempestor julekule? Spør Kristin.
Kula er så stor at man kan gå inn i den, sette seg ned, ta fine bilder og virkelig la den lyse opp hverdagen. Men i tillegg til å se strålende ut og bidra til å få folk ut, har den en større symbolsk betydning.
– Den symboliserer håp, lyset i enden av tunnelen, forteller hun.

Gode naboer

Plasseringen i sentrum vil være med på å skape en varm kjerne i midten av byen. Sammen med skøytebanen ved paviljongen og kirketorget, vil det utgjøre en hyggelig møteplass for alle og enhver. Initiativtakerne håper og tror at innbyggerne i Moss vil ha stor glede av lyset. Både store og små.
En god nabo som gladelig stiller opp for å hjelpe til er Kirkeparken videregående skole.
– Vi ønsket å involvere Kirkeparken fordi det er deres nabolag. Elevene som går der er fremtiden, og det er viktig å lytte til dem,
sier Kristin.
På avdukingen av julekula, vil elever fra skolens ulike linjer være med på å skape liv og røre. Danserne skal fremføre danseshow, restaurant- og matfagelever vil kokkelere litt og studiespesialiserende står for å
holde tale.
– Skolen har en stor rolle i lokalmiljøet. Veldig mange av innbyggerne i Moss har et forhold til Kirkeparken. Derfor er det viktig at vi bidrar i lokalarenaen. Vi skal ta del i det som skjer, vise oss fra vår beste side og hjelpe til med å skape engasjement rundt lokalmiljøet og skolen, understreker Kjetil Langø, rektor ved Kirkeparken skole.
Elevene har gått på “koronaskole” i en god stund nå, og er mer enn klare til å stille opp på arrangement. At ungdommen setter pris på prosjektet gjør Kristin ekstra glad.
– Det er veldig moro å se hvor engasjerte de er. De fortjener virkelig noe å være stolte av i byen sin, mener Kristin.
Med julekula får de også mulighet til å ta fine bilder til sosiale medier, eller lage det ultimate julekortet.

Engasjert samarbeid

Da Moss i Sentrum først fikk ideen, tenkte de at dette var noe de måtte få til. Da begynte arbeidet med å finne samarbeidspartnere. De tok raskt kontakt med kommunen, som heldigvis kicket på ideen. Deretter ringte de rundt til ulike lokale aktører i næringslivet. Responsen var bra. Listen med sponsorer inkluderer: Bane NOR, Sparebank 1 Østfold Akerhus, Portobello, Moss Avis, Interoptik Evensen og Rønning, Regnskapssentralen, Moss Handelstandsforening og Moss Gårdeierforening.

– Det er gøy når andre liker de rare ideene man får iblant. Da får man godt samarbeid, og hvis man skal få til noe bra så må man samarbeide, smiler Kristin.
Sammen med kommunen og næringslivet, har de nå fått til å gi en julegave til Moss som vil skape mye lys
og varme.
– Vi vil at dette skal glede byen i mange år, sier hun.

Del av en større plan

Terje Pettersen jobber med byutvikling i Moss Kommune, og røper at julekula er en del av et større arbeid med lyssetting i byen. Arbeidet har foregått i noen år, og det jobbes mye med nye planer for fremtiden.
– For noen få år siden, var jeg på studietur til Lyon i Frankrike. Det var utrolig inspirerende å se hvordan de jobbet med lys i byen. Det var nærmest teatralsk. Lys spiller en stor rolle i det offentlige rom, både for sikkerhet, trygghet og stemning. Vi har en del mørke dager i dette landet vårt, da er det desto viktigere med lys, forteller Terje.
I Moss tar de en ting av gangen, men sagte men sikkert vil man kunne se at byens belysning forbedres. Det ser lyst ut for fremtiden.
– Lys gjør noe med oss, skyter Carina Marcolin fra Moss i Sentrum inn.
– Så vi må oppfordre alle til å virkelig la det lyse i år! Vi kan ikke lenger garantere snø, men julekula skal være et sted hvor man kan bli litt ekstra glad og få ordentlig julestemning, avslutter Kristin.