Bli med, ut i det fri!

Vil du kombinere yoga og kajakk, få deg et våttkort, ha øksekastkonkurranse i bedriften eller tørke din egen turmat? Da må du søke Ut i det fri.

Tekst: Inger Marie Spange

Ved nyttår kom selskapet Ut i det fri til verden. Gründer Per Olav Eliassen har alltid vært en friluftsmann og har vokst opp ved og i sjøen, som han selv sier. Han er kajakkinstruktør, dykkerinstruktør og har bakgrunn fra reiselivsbransjen og folkehøyskole. På folkehøyskole har han jobbet i mange år med reiseliv, friluftsliv og vannsport. Nå satser han for fullt på det nye foretaket. 

Kursene følger Våttkortstigen. Ulike klubber og organisasjoner krever nå våttkort for å bli med på organiserte aktiviteter. Foto: Nils Jørgen Kraft/Ut i det fri

Våttkortkurs

Han begynte så smått med kurs i kajakk, førstehjelp og livredning. Kajakk-kursene følger våttkortstigen til Norges padleforbund, og de første kursene er nå fulltegnet. 

– Våttkort er et kompetansebevis som forteller at du har tatt et padlekurs på et bestemt nivå. Der lærer du å padle riktig, håndtere kajakken på en god måte og sikkerheten rundt det å padle, både for seg selv og for å kunne ta vare på andre. Flere aktører og utleiere av utstyr krever nå våttkort og ulike klubber og organisasjoner krever at du har våttkort for å være med på organiserte aktiviteter, forteller han.

Padletur til Kroatia og Dalslandskanal

Til sommeren arrangerer Per Olav en 6 dagers padletur til Dalslandskanal. Da skal de påmeldte padle fra Bengtsfors og ned til Vänern og sove i telt underveis.

– Det er godt tilrettelagte villmarksplasser i Sverige med gapahuker og bålplasser. 

– I oktober har vi en padletur for erfarne padlere til Kroatia. Da skal vi padle forskjellige distanser hver dag. Og alt er inkludert. Reise, kajakk, kost og losji. 

– Å padle handler om å være sammen på tur, men også om få å være helt for seg selv og du kommer tett på naturen, sier gründer av firmaet Ut i det fri, Per Olav Eliassen. Foto: Ut i det fri

Kajakk-yoga

Ut i det fri vil også tilby ettermiddagsturer med kajakk og yoga. 

– Da har vi med yogainstruktør som holder en yogatime dit vi kommer. Vi spiser mat sammen, koser oss og padler videre. Der får du det beste fra alle verdener. 

– Hva er det beste med å padle kajakk?

– Det å padle kajakk handler om å være sosial og å være sammen på tur, men også om å få være helt for deg selv. Du kommer tett på naturen. Det magisk å komme tett på for eksempel niser som leker rett ved båten. På en tur rundt Jeløya, svømte to rådyr over Bevøysundet, rett foran kajakken. I Vansjø, på de rette tidspunktene, har jeg også sett bever. Men får den øye på deg, plasker den med halen og forsvinner raskt, smiler han.

Tørk egen turmat

Ut i det fri tilbyr kurs i kart og kompass, friluftskurs som kan kombineres med kajakkpadling og kurs i hvordan planlegge vinterturen.

– Der skal du lære å tenne bål i all slags vær. Det skal holde med å ha med seg en kniv og fyrstikker eller tennstål. Du vil lære hvordan du holder deg varm i en hengekøye. Er du tørr og varm er det bare gøy å være på tur, men det er aldri noe gøy å være våt og kald. 

I oktober kommer det også kurs i å blande og tørke egen turmat. 

– Blir det bedre en ferdigkjøpt?

– Det blir bedre, ferskere og du kan kontrollere hva du har i av kjøtt, grønnsaker og krydder. Da får mulighet til å kontrollere hva du får i deg og tilpasse næringsbehovet til turen.

Livredningskurs

Per Olav holder også livredningskurs som tilfredsstiller utdanningsdirektoratet har krav for de som har ansvar for barn og unge nære vann, som skoler barnehager. 

– Jeg booket inn to til i dag, faktisk. Jeg holder også førstehjelpskurs og tilbyr systematisk opplæring for bedrifter og organisasjoner. Mange bedrifter har hjertestartere. De er ikke så vanskelige å bruke, men mange vet ikke hvordan man skal bruke dem. Da kan jeg tilby oppfriskningskurs én til to ganger i året.

Per Olav tilbyr kurs i alt fra kajakkpadling og tenne bål i all slags vær til førstehjelpskurs. Foto: Per Olav Eliassen – Ut i det fri

Åpen for det meste

Per Olav er åpen for å arrangere alt fra eventer, bedriftsturer, teambuildinger og venneturer.

– Jeg skal ha en teambuildingstur nå. Der blir det øksekast, skyting med pil og bue og en liten tur før man spiser middag. Jeg tar imot forespørsler om alt som har med friluftsliv og vann å gjøre, lover gründeren av Ut i det fri.