DNT Vansjø: Noe for alle og enhver

Også i år har DNT Vansjø mye spennende på programmet. Selv om de fleste aktivitets-tilbudene legges til vår og høst, finnes det noen gode sommerferie-aktiviteter du kan hive deg med på.

Tekst: Inger Marie Spange

Den aktive og stadig voksende foreningen har mye å tilby.

– Vi har fin medlemsvekst og i 2021 var vi én av fem DNT-lag og foreninger som hadde det. Det er jeg strål-ende fornøyd med. Og jeg kan ikke få rost våre frivillige nok. Uten dem hadde vi ikke fått til alt det vi arrangerer, sier Evy Skulstad Eliassen, daglig leder i DNT Vansjø. 

– Her vil jeg trekke frem noen aktiviteter for barn, ungdom og unge voksne, men vi har også veldig mange andre turer til lands og til vanns. Bare gå inn på www.dnt vansjo.no – aktiviteter så finner du flere der, oppfordrer hun.

Klatrekveld med DNT Ung. Foto: DNT Vansjø

Friluftskoler

DNT Vansjø har to friluftskoler i slutten av juni og én i august. I Råde i uke 25, Våler i uke 26 og i Moss i uke 31. Friluftsskolen er et ferietilbud for barn og ungdom i alderen 10 til 13 år. 

– Der vil ungene lære om allemannsretten og friluftsloven. De lærer å lage mat ute, å padle kano, få kartforståelse og lage camp. I løpet av den uka drar de også på overnattingstur i et døgn, forteller hun.

Skattejakt i Mossemarka og på Jeløya

Også i år blir det Kaptein Rødskjeggs skattejakt, hele sommeren igjennom. 

– Vi har 4 blå skattekister som er lagt ut i Mossemarka ved Vanem. Der ligger de fram til 10. juli, deretter vil kistene bli flyttet opp på Rambergåsen. Der vil de bli å finne fra 14. juli til 5. oktober. Oppi kistene ligger det leker som man kan bytte til seg mot en leke, som er hel og fin og som du kan tenke deg at andre kan bli glad for å få, sier Evy. 

Nedlastbart kart finner du på www.dntvansjo.no under aktiviteter. Du kan også finne en papirutgave av kartene hos Bjørn C, Chillout, Kommunetorget, Moss Bibliotek og OK Moss klubbhus.

Spennende naturdrama på utekino

– I år skal vi ha utekino i samarbeid med Moss i Sentrum. Der skal vi vise en film om to barn som er på tur og der pappaen detter ned i en fjellsprekk. Så må de gå og finne folk for å få hjelp.

‘Tottori! Sommeren vi var alene’ fremstår som et overskuddsprosjekt, produsert med små midler, men med store mengder skaperkraft og fortellerglede, anmelder filmpolitiet P3.

Elveplassen på Verket, 13. august kl. 14.00.
Ingen forhåndspåmelding.

Krabbefiske. Foto: Anette Tønsberg

Strandtur med krabbefisking på Fiske

– Dette er et treff for de minste. Vi skriver fra 0 til 12 år, men det er vel kanskje mer realistisk med opp til åtte år. Der går vi i oppdagelsesferd i fjæra, vi bygger sandslott og vi har med krabbesnøre med klyper slik at de kan få fiske krabber. Det er ingen påmelding, så det er bare å møte opp, sier Evy.

Fiske badeplass i Moss, 14. august kl. 11.00.
Ingen forhåndspåmelding.

Grottetur til Larkollen 

Turen er tenkt for DNT junior, 10 til 15 år, med foresatte. En spennende tur hvor vi kan åle oss gjennom noen lange, trange grotteganger. Kanskje finner du en utgang på andre siden av fjellet? Du får i alle fall testet klaustrofobien litt, smiler hun.

Botnertjernet, 31. august kl. 18.00.
Ingen forhåndspåmelding.

Kom deg ut – årets store happening

Kom deg ut dagen er som alltid første søndag i september. Den arrangeres sammen med andre lag og foreninger i distriktet. Dette er en familiedag. Kos deg med quiz-løype, støvelkasting, kasting på boks, styltegåing, vafler, soppsuppe og mye mer.

Trapbanen i Mossemarka, 4. september kl 11.00.
Ingen forhåndspåmelding.

Fra kveldsmat til hengekøyetur. Foto: DNT Vansjø

Fra kveldsmat til hengekøyetur

Evy nevner vil også kveldsmattur til gapahuken i Amund-bukta i Råde 15. september. En tur som passer for de fra 0 til 12 år, der man har med egen mat og drikke. På speidernes helg med tre-fjellstur på Jeløya, har DNT Vansjø et tilbud der du kan bli med å gå alle tre toppene den 18. september. Fra 24.–25. september skal DNT Junior ha overnattings-tur til Bliksøya i Vansjø. 

– Der sover vi i hengekøyer eller telt for dem som foretrekker det. Du må også få med at vi har syv hytter i Østfold som kan benyttes av medlemmene våre, avslutter Skulstad Eliassen.

Du finner utfyllende program og flere opplysninger på www.dntvansjo.no