Nå kan du leie elektriske fritidsbåter i Moss

Det norske selskapet Kruser AS var verdens første elbåtpool, og gir sine medlemmer tilgang til elektriske fritidsbåter. I samarbeid med Moss Havn og Höegh Eiendom har Kruser nå etablert seg i Moss. Dermed er det blitt både enklere og mer miljøvennlig for oss mossinger å komme oss ut på fjorden.

Vi nordmenn er et sjøfarende folk. Mulig er det derfor vi har over én million fritidsbåter her i landet. Likevel kommer ikke alle som ønsker seg det ut på fjorden.

– Derfor startet vi denne båtpoolen i 2018, forteller daglig leder Christer Ervik i Kruser AS. – Her kan våre medlemmer booke fritidsbåtene våre så ofte de vil gjennom hele båtsesongen. 

Ville unngå forurensende fritidsbåter

– Da vi oppdaget hvor forurensende bruken av fritidsbåter i Norge faktisk er, valgte vi å satse på en løsning som er stillere, smartere og uten fossilt drivstoff, fortsetter han. – Derfor har vi valgt miljøvennlige og bærekraftige elbåter. 

For Kruser jobber ikke bare med å tilby medlemmene sine et bekymringsfritt båtliv, men også for oppnå nullutslipp ute på fjorden.

– Skal vi kunne nyte naturressursene og det herlige båtlivet, må vi sørge for å ta godt vare på miljøet samtidig, fastslår Ervik.

– Våre medlemmer kan booke Krusers fritidsbåter så ofte de vil gjennom hele båtsesongen, forteller Christer Ervik. (Foto: Kruser AS) 

Første elbåt i Moss

Aker Brygge i Oslo og Oksenøya i Bærum var der Kruser først etablerte seg. Og i år har også den første elbåten deres kommet hit til Moss. Den ligger nede i gjestehavnen i kanalen, like ved der redningsskøyta lå tidligere. 

– Båten vi har valgt her i Moss, er en Greenwaves 601, opplyser Ervik. – Dette er en komfortbåt på 20 fot, med en elektrisk motor på 10 hk og toppfart på 6 knop. Med fulladet batteri kan du kjøre i 5–7 timer ute på fjorden. Dette er selvsagt avhengig av hastigheten du kjører i, antall mennesker du har i båten, pluss bølger, strøm og vindforhold.

Burde være interessant for mange mossinger

– Det er nå et par år siden Kruser tok kontakt med oss, forteller havnesjefen i Moss, Øystein Høsteland Sundby. – De mente at konseptet deres ville passe godt for oss i Moss, og det var vi enig med dem i. Vi synes elektriske fritidsbåter med nullutslipp er spennende, og vi hadde kaiareal som Kruser kunne få tilgang på. Vi tror dette tilbudet vil være interessant for mange mossinger. 

De første prøveturene i Moss hadde Kruser under Miljøfestivalen i august i fjor.

– Da hjalp vi dem til rette, blant annet ved å sørge for at de fikk tilgang til strøm, sier Sundby. 

– Det er to årsaker til at vi i Moss Havn ville bidra på dette prosjektet, fremholder han. – Den ene er at vi synes det er viktig å få elektrifisert flåten av fritidsbåter. I den forbindelse er båtdeling og det å kunne dele på ressursene svært aktuelt og fornuftig av miljøhensyn. Den andre årsaken er at vi gjennom samarbeidet med Kruser får verdifull kunnskap og erfaring om hvilke havnefasiliteter som behøves for elektriske fritidsbåter. Dette er kunnskaper vi både bør og må inneha for å kunne bidra i fremtidig utvikling av elektrifiseringen av fritidsbåtflåten. 

– Vi har nå opprettet et samarbeid med BKK Netts datterselskap Plug. De leverer landbaserte hurtig-laderanlegg for elbåter, og Kruser har allerede et godt samarbeid med dem, sier Sundby. – Vi kommer trolig til å ha flere hurtigladere fra Plug på plass i gjestehavna til neste sommer, som også andre eiere av elektriske båter vil få tilgang til.

Tilgang til alle Krusers elektriske fritidsbåter over hele landet

Som medlem kan du bruke alle de miljøvennlige, elektriske båtene som Kruser har på vannet rundt omkring i landet. Da booker du båtturen din på samme måte og fra samme app’en som du bruker her i Moss.

Kruser vil at du og familien din skal føle deg trygg ute på fjorden. Derfor må alle medlemmer ha båtførerbevis. (Foto: Kruser AS)

Du skal føle deg trygg i båtene våre

– Vi i Kruser er svært opptatt av sikkerheten i alt vi foretar oss, påpeker Ervik. – Så før vi slipper deg og båten ut på dypt vann, sørger vi for at du får den opplæringen du behøver. For vi vil at du skal føle deg trygg ute på fjorden. Derfor krever vi også at alle våre medlemmer skal ha båtførerbevis. Hvis du mangler dette, kan vi hjelpe deg til å komme på båtførerkurs i regi av Redningsselskapet.

– Kundene våre forteller at det er tre fordeler med å være medlem hos oss, sier Ervik. – Det første er tryggheten de føler på fjorden i båtene våre. Nummer to er at vi gir dem tilgang til elektriske, miljøvennlige båter. Og for det tredje setter de pris på å slippe alt det praktiske arbeidet som båtpuss og annet vedlikehold innebærer. For alt dette tar vi oss av.

Kruser samarbeider også med Höegh Eiendom om utplassering av elbåter på Verket.

– Det er utrolig gøy for oss å få lov til å samarbeide med Moss Havn og Höegh Eiendom. De har virkelig sett hvilke muligheter elbåter og båtdeling vil få i fremtiden, og de har vært svært villige til å gi oss tilgang til bryggene deres. Dette er vi veldig takknemlige for, fastslår Christer Ervik. 

Kruser AS var verdens første elbåtpool,Foto: Kruser AS