Sorg blir til håp på Galleri F15 

I sommer skal den skotske kunstneren Katie Paterson ha sin første separatutstilling i Norge noensinne. Og det skjer på Galleri F15 på Jeløya.

Maria C. Havstam, leder av kunstfaglig avdeling på Galleri F 15. 

Det er en kunstner av betydelig størrelse som kommer til Moss denne sommeren. Katie Paterson regnes som en av de ledende kunstnerne i sin generasjon som arbeider i sjiktet mellom kunst og vitenskap. Hun har en imponerende merittliste og har stilt ut på prestisjemuseer som blant annet Tate Modern, Guggenheim og Louisiana. 

– Det er stort! Denne utstillingen vil være både kunnskapsbyggende og populær, og appellere til alle. Galleri F 15s kunstprofil er å vise norsk, nordisk og internasjonal samtidskunst av høy kvalitet. Katie Paterson er en internasjonal stjerne på den høyeste kunsthimmelen, sier Maria C. Havstam, som er kurator for utstillingen.

Katie Patersons kunstverk Ara (2016) og First Light (2022). Foto: Lars-Ingar Bragvin Andersen

Forsiktige tanker om håp

Eviggrønn, som utstillingen heter, er både tittelen på en nytt verk samtidig som det refererer til planter som beholder grønne blader hele året. I denne utstillingen kan du nemlig oppleve en samling verk som alle omhandler temaer som tid, natur, landskap, menneskeliv og kosmos. 

– Utstillingen er vakker og spiller på flere sanser. Vi kan fornemme å bades i lys som ligner månelys, vi kan puste inn dufter av den første og den siste skogen på jorda, høre Beethovens Måneskinnssonaten etter at den er sendt til månen og tilbake til jorda, fornemme universets farger gjennom milliarder av år, oppleve alle døde stjerner registrert av mennesket siden tidens begynnelse, og mye, mye mer.

Utstillingen forteller om vår tids store utfordringer, samtidig som den er håpefull og mystisk. 

– Utstillingen er omfattende og samler over tjue verk, fra 2007, til i dag. Fem verk er nye. Blant annet verket Eviggrønn som utstillingen også heter. Dette er et stort håndbroderi som viser alle utryddede blomsterarter i dette øyeblikket. Dette verket, og flere andre i utstillingen, kobler sorgen og uroen som vi kjenner på i dag, over alt som er eller snart kan være tapt, til tanker om håp og vitalisme, avslutter Havstam. 

Katie Patersons kunstverk – there lays the Days in between – (2021).

Future Library 

Mange her hjemme kjenner til Katie Paterson gjennom hennes kunstprosjekt Future Library (2014-2114) i Oslo. Future Library er, som Paterson vakkert beskriver det, – en hundreårig bønn. Som en del av dette verket er en skog plantet i Nordmarka i Oslo. Om hundre år skal skogen bli papiret til en bokantologi. Én forfatter hvert år, i hundre år, bidrar med en tekst som oppbevares forseglet og ulest i et ‘stille rom’ på Deichman bibliotek i Bjørvika. I 2022 skal Karl Ove Knausgård levere sin tekst til kunstverket. 

Alle tekstene vil bli forseglet i en skuff av glass i Future Library rommet i Bjørvika. Dette rommet åpner for publikum 12. juni 2022. Katie Paterson 

– Eviggrønn vises fra 28. mai til 5. oktober 2022.

Fakta:

Fem nye verk presenteres i utstillingen på Galleri F 15. Disse er: First Light (2022), et verk der nøytrale gardiner er innfarget i fargen til de første stjernene i universet.

Evergreen (2022), et håndbroderi som viser utryddede blomsterarter, reflekterende over, og inspirert av den engelske Arts and Crafts-bevegelsen. The Moment (2022), et timeglass som inneholder støv fra før jorden og solens tilblivelse. There lays the Days between (2022), en talltavle som registrerer hver jordisk soloppgang siden begynnelsen av vår planets historie, og Endling (2021), et maleri realisert ved bruk av hundre pigmenter laget av materialer som spenner fra fem milliarder år gammelt førsolstøv til Ginkgo-trær som overlevde bombeangrep i Hiroshima. Nøkler for å forstå verkene Endling og Evergreen vil bli inkludert som diagrammer i en ny publikasjon laget av Katie Paterson, sammen med diagrammer av tre tidligere verk: Cosmic Spectrum (2019), To Burn, Forest, Fire (2021) og Fossil Necklace (2013).

Galleriet holder åpent tirsdag til søndag fra kl. 11.00 – 17.00

Omvisning kan bestilles.