Gårdbruker og gründer bak Den Sorte Havre, Johan Anstensrud viste frem noen av produktene sine.

– En fantastisk mulighet til å bli bedre kjent

Lokal matreise er en rundtur i vårt eget lokalmatfat med smakebiter av både kultur, historie og lekkerbiskener fra våre lokale matprodusenter. 


Tekst og Foto: Inger Marie Spange

Tore Herseth Barlo var en av de fornøyde deltagerne på vårens tur. En tur som kommer til å bli et fast innslag i Turist i egen by.

– Jeg har jo vært på en mat- og vinreise rundt Gardasjøen og dette er jo like bra, sier han. 

– Hva likte du best?

– Gründernes entusiasme for entreprenørskapet sitt. Den er helt fantastisk. Det kommer så godt frem at dette er noe de lever og ånder for. Jeg ble også overrasket over variasjonen. Jeg er relativt nyinnflyttet til Moss, så for meg var dette en fantastisk mulighet til å bli bedre kjent med lokalområdet og det overrasket meg at det var så kort mellom alle produsentene. Så jeg kommer til å dra tilbake til flere av dem senere. Sønnen min er veldig interessert i øl, så jeg sendte ham nettopp en melding om at nå har jeg funnet et mikrobryggeri han kan besøke.  

Ny tur i august
– Vi fikk tilbakemeldinger som ‘wow, her har jeg aldri vært’, ‘finnes alt dette i nabolaget’ og ‘dette visste jeg ikke’. Så vi gleder oss til å gjenta suksessen den 19. august. Vi har utrolig mange dyktige lokale matprodusenter i Mosseregionen og stoltheten de har til produktene de produserer er helt rå. Når de i tillegg smaker fantastisk og serveres på matfatet hos de kongelige skal vi være stolte. Vi gleder oss til august og å kunne få oppleve eplene som henger knallrøde og modne på trærne på Dyre gård, og ikke bare se på blomstene, slik vi gjorde nå i våres. Hos den sorte Havre vil vi kunne se sort havre på jordene. Det blir vakkert, lover Kristin Utakleiv i Moss i Sentrum.

ToreBarlo2

Tore Herseth Barlo var en av de fornøyde deltagerne på vårens tur.

start1

Kirketorget

Foran litt over 50 tilhørere, som var godt forsynt med solskinnboller og kaffe, innledet kunstkurator Arnt Fredheim årets lokale matreise med å fortelle historier om Moss kirke og gravstedene ved kirketorget.

Historie til reisen
Trygve Nordby ga oss smakebiter av sine lokalhistoriske kunnskaper om vårt matfat som består av Moss, Rygge, Vansjø og Oslofjorden. Vi fikk høre om gullfunnet, Værne kloster, om kjente gårder og Vansjøs 200 km lange strandlinje og dens 13 fiskeslag.

TrygveNordby1
Dyre1

Velsmakende eplejuice
Første busstopp var Dyre gård. Deltagerne fikk smaksprøver, en kort omvisning i eplehagen og i presseriet og mange benyttet seg av muligheten til å kjøpe med seg noen av de premierte og velsmakende produktene.

Ost og skalldyr
Ved Rygge Meieri dukket første overraskelse opp. Mannskoret Mas sørget for ekstra god stemning i vårsola før Camilla Ødegård og Sølvi Gammelsrød fortalte om meieriets historie og litt om hvordan ostene ble tillaget. Det ble rikelig med smaksprøver både av ostene og Son Brygges skagensalat, som kan kjøpes fra eget utsalg på Halmstad i Rygge.

Ryggemeieri42
Ekeby_C1

Leskende øl
Etter et kort stopp innom Rygge kirke, der en engasjert Tor Bjørn Andresen Osberg ga oss et innblikk i Rygge kirkes historie, bar ferden til Ekeby Gård der deltagerne fikk lesket sine tørste ganer med mikrobrygget øl, mens Finn-Erik Blakstad fortalte om ølbryggingens kunster.

Svart havre i alle formater
Til sist bar turen opp i Vålers store skoger, med et kort stopp innom Bergtunet der vi fikk nyte solen og liflige toner fra Våler Sangkor, før bussen brakte oss til endestasjonen, Tveter gård. Gårdbruker og gründer Johan Anstensrud fortalte om hvordan de hadde kommet opp med ideen til å dyrke svarthavre og om produktene til Den Sorte Havre før vi fikk smake både havregrøt med eplejuice og yoghurt, havrekjeks, havrescones med tranebær og nok en gang et rikt utvalg av oster fra Rygge Meieri. 

Gårdbruker og gründer bak Den Sorte Havre, Johan Anstensrud viste frem noen av produktene sine.