Fortuna HR: På pakkeavdelingen gleder de seg til å begynne å pakke Nyt smaken av Mosseregionen

– Her treffer jeg andre mennesker

Fortuna HR tilbyr en verdifull arbeidshverdag, selv om de ikke kan ha ordinære jobber. – Dette er så viktig og er mye mer enn bare en jobb. Mange ville ikke hatt samme sosiale omkrets om de ikke hadde vært her, forteller avdelingsleder Marcia Vujic.

De som jobber på avdelingen for VTA som står for varig tilrettelagt arbeid, har en uføretrygd og kan ikke få vanlige jobber, men de trenger en arbeidshverdag likevel, forklarer Marcia.

Fortuna HR er Norges eldste arbeid- og inkluderingsbedrift. I dag sysselsetter de 43 personer med meningsfullt, inkluderende og utviklende arbeid.

– Dette er mye mer enn bare en jobb. Det er en sosial arena. Mange ville ikke hatt samme sosiale omkrets hvis de ikke hadde vært her. Det er en genuin glede her og de som jobber her er så åpne. Alt vi vil er å lage en god arbeidshverdag for dem.

Skaper arbeidsplasser

Inne på pakkeavdelingen skal Nyt smaken av Mosse-regionen pakkes. Et oppdrag som betyr mye for bedriften og de som jobber der. Dette er et samarbeid mellom Fortuna HR, deres søsterselskap Kias reklame og lokale matprodusenter.

– Hvert nytt oppdrag og hver bestilling betyr flere hender i jobb. At de som er her har arbeidsoppgaver er noe av det viktigste for oss i Fortuna HR.

Vi går videre til snekkerverkstedet. Der er det god stemning og her er de i full gang med produksjon av juletrær og hjerter som skal selges på markedene. Her har de også flere lærekandidater, en ordning for de som kan ha vanskeligheter med å fullføre et fag eller svennebrev.

Vokser med oppgaven

Irina i full gang med å produsere tegneblokker og vi lurer på hva det beste med Fortuna HR er.

– Da har man noe å gå til. Her treffer jeg andre mennesker, sier hun og forteller straks at hun har en liten en hund hjemme. En malteser.

På Fortuna HR, ser de ikke bare etter arbeidsoppgaver, men også muligheter for personlig vekst. Irina, som nå veileder andre, er et levende eksempel på hvordan dette stedet åpner dører for utvikling.

– Irina er kjempeflink. Hun var ganske sjenert, men med en veilederrolle fikk vi henne også til å åpne seg mer, forteller Marcia mens vi går videre til kantina.

Ordinært arbeid i fokus

På Fortuna HR har de VTA ordninger egen kantine, vedpakking, pakking og montering, produksjon av håndlagde bøker, sykkelverksted med butikk, snekkerverksted inkludert utesnekringsoppdrag og innen service, som er alt fra vaktmestertjenester til klipping av hekker eller gress og flytteoppdrag.

– Vi kartlegger jevnlig alle som er hos oss og ser på muligheter for å få de ut i VTO, altså varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet dersom de ønsker og har mulighet til dette. De får som regel først opplæring og arbeidstrening her hos oss, vi ser at de fleste deltagere trenger å få den tryggheten og mestringsfølelsen som de får på våre arenaer før de kan vurdere steget mot VTO eller ekstern praksis. Vi håper at flere arbeidsgivere i det lokale miljøet kan vurdere å ha våre deltagere i sin bedrift eller å benytte seg av våre tjenester for å få et mer inkluderende arbeidsliv, avslutter Marcia.

Krapfoss industrier er en gammel attføringsbedrift som ble startet i 1954. I 2018 ble det pålagt å skille kommersiell og statlig virksomhet. Firmaet er derfor nå et konsern bestående av fire selskaper, Kias, Fortuna HR, Kias reklame og Hagtorn Anleggsgartner.