Bjørn Tore Pettersen har forfattet boken Glassmaleriet.

Liv og håp i vakkert lys

Lyset, fargene, skimrende, glødende detaljer. Glassmaleriet i Jeløy kirke fascinerer, trekker deg inn og gjør det nærmest umulig å feste blikket på noe annet. Og her skulle det egentlig vært en gigantisk murvegg, med noen små lys-slisser.

Detalj fra glassmalerier: Fra golgata
Detalj fra glassmaleriet
Detalj fra glassmalerier: Jesus på korset
Detalj fra glassmaleriet: Jesus som livets tre

– Merkelig nok er det mange som ikke vet hvilket unike kunstverk vi har her i Jeløy kirke. Denne praktboken er et forsøk på å gjøre noe med dette, sier Bjørn Tore Pettersen, tidligere sogneprest i Jeløy kirke.

Han har skrevet og Helge Eek har tatt de over hundre fantastiske bildene som har blitt til boken Glassmaleriet, Victor Sparres Livets tre i Jeløy kirke.

 

Satte det høyere enn Ishavskatedralen

Victor Sparre ble en av Norges fremste glasskunstnere og det mest kjente verket er glassveggen i Ishavskatedralen. Glassveggen på Jeløy var kunstverket Victor Sparre selv satte aller høyest. Han omtalte det som sitt hovedverk. Og nær hovedverket ville han bli stedt til hvile. Et ønske han fikk oppfylt i 2008.

– En av forskjellene mellom Ishavskatedralen og her, er at her kommer du så nært. Du kan komme helt inntil og kjenne varmen fra lyset i glasset. Jeg tror det er derfor vi berøres så sterkt av det, sier Pettersen.

 

Etterspurt historie

Bjørn Tore har vokst på Jeløya og var til stede ved innvielsen i 1975. Som sogneprest på Jeløy holdt han flere foredrag om glassmaleriet. Mange av tilhørerne etterspurte et skriftlig materiale, og da han gikk av med pensjon gikk han i gang med skrivingen.

– Hva er det med dette glassmaleriet som har kunnet bli til en hel bok?

– Jeg har fortalt historien bakenfor. I de opprinnelige planene skulle korpartiet vært av massiv mur. Men biskop Per Lønning og fylkesmann Jacob Modalsli, godkjente heldigvis ikke den løsningen. Jeg har også skrevet om hvordan glassveggen ble laget. For dette er jo glassbiter som er én tomme tjukke. Victor Sparre la bitene utover et arbeidsbord, så kom en tekniker og fylte armert betong imellom, forteller han om verket som tok nesten et helt år å ferdigstille. Pettersen har også intervjuet ulike personer om deres forhold til glassmaleriet.

– De forteller om hvilken virkning dette bildet har hatt på dem, sier han.

 

Håpets symbolikk

Boken tar også for seg glassveggens symbolikk.

– I lidelsen vei, som er den nederste raden, har Sparre brukt den katolske inndelingen. I verdens katolske kirker, har du de samme 14 bildene, bare uttrykt på sin måte.

Opp av lidelsens vei, vokser Livets tre, som har gitt navn til kunstverket, og der står den levende Jesus. Vi sitter og ser på glassveggen som endrer seg med solens gang over himmelen. Vi oppdager stadig nye detaljer. Den mørke blåfargen mot de lyse feltene skaper en tredimensjonal effekt.

– Fenomenet heter promo stereopsis. Fargebruken gir en illusjon om uendelighet. I Victor Sparres malerier var det mye tvil, frustrasjon og ensomhet som mann og kunstner. Men i glassmaleriene, er det troen som taler, sier han og oppfordrer alle til å gjøre seg bedre kjent med dette fantastiske kunstverket her i Moss. Boken er en perfekt julegave og den støtter en god sak, siden inntektene tilfaller Jeløy kirkes barne- og ungdomsarbeid.

Glassmaleriet, Victor Sparres Livets tre i Jeløy kirke

En kunstbok av forfatter Bjørn Tore Pettersen og fotograf Helge Eek. Den handler om Jeløykirken og glassmaleriets tilblivelse, artikler og dokumenter, hvordan glass-veggen har påvirket enkelte mennesker, Victor Sparres egne betraktninger om kunstverket og en gjennomgang av symbolikken. Boken er på 152 sider og inneholder over 100 fantastiske fotografier.

Til salgs i Jeløy kirke, der alle inntekter går uavkortet til Jeløy kirkes barne- og ungdomsarbeid, samt i byens bokhandlere.

Pris: kr 435,-

Kom, opplev glassmaleriet! Jeløy Kirke er åpen i kontortiden. Når det ikke er arrangementer, kan alle komme inn og oppleve kunstverket. Helt gratis. Ring kirketorget på 69 24 80 60 for å få oversikt over arrangementer.

Randi