Bunadstøy til vester håndveves nå i Moss

– Alt skal veves her i Moss

Norsk Flid Husfliden Moss har reintrodusert tradisjonell håndveving av vestestoff for Østfoldbunadene. Les om deres dedikerte arbeid med å bevare og fornye en kulturarv.

Vi klatrer opp de bratte trappene i det 100 år gamle huset der Husfliden i Moss holder til. Øverst oppe på loftet, i et lite blått rom, går skyttel og slagbom i jevn takt.

– Alt av håndvevd vestestoff til Østfolds herrebunader skal veves nå her hos oss, sier Bente Gro Tegneby i Norsk Flid Husfliden Moss.

Mønsteret er gitt, men veverne må holde orden på rekkefølgen, antall tråder og kraften i slagene. Etter to timer er et syv centimeter langt stykke ferdig.

– Det går 70 centimeter til en hel vest, så det tar litt tid. Vi får ikke betalt for hver eneste time. For det er ikke mange tusenlapper som skiller håndvevd fra maskinvevd stoff. Men det har en helt annen kvalitet, sier Bente og tar oss med i etasjen under.

vevstolen på Husflidloftet i Moss
Vevstolen på Husflidloftet i Moss

Ingen tvil om gjennomføringen

– Har det blitt vurdert å stoppe prosjektet?

– Både overordnede myndigheter og Bane NOR har ved flere anledninger vurdert om prosjektet skal stanses, men hver gang er det konkludert med at det riktig og trygt å fortsette. Få andre aktører kunnet ha håndtert sikringsarbeidet Bane NOR har påtatt seg. En stor statlig byggherre, som er på plass med organisasjon, kompetanse og evne til å gjennomføre et slikt sikringsprosjekt, kan ikke bare pakke sammen nå som vi vet hvordan situasjonen er, sier Eirik Harding Hansen.

Lærling måler opp vestestoff

Kunsten i detaljene

Husfliden i Moss består av et solid team med mye kunnskap. I denne etasjen er lærling Henrik i ferd med å klippe til bunadsstoff. Han og Bente finner frem en veste-prøve med maskinvev- og en med håndvevd stoff for at vi skal kjenne forskjellen. Det er ikke vanskelig hverken å kjenne eller se forskjellen. De håndvevde stoffene er tykkere, mer solide og fargene har en finere glød.

– Det er mange tråder i et håndvevd stoff som gjør at det er tettere og mye stødigere, som vi sier. Det er mye lettere for oss å jobbe med. Fargeforskjellen kommer blant annet av at stoffet er tettere. Du ser det spesielt på den rustrøde vesten, den er utrolig pen når den er håndvevd, men som maskinvevd er den lakserosa.

Mønster hentes fra gamle stoffer

Tilbake på norsk grunn

I Moss har de også hatt omsøm på alle norske bunader, unntatt Setesdalsbunaden.

– Vi har får fått god kunnskap om landets bunader, sier Tegneby som er lidenskapelig opptatt av bunader og har bidratt til å få disse inn på Unescos verdensarvliste. Tidligere har de fått vestestoffene håndvevd fra Sverige. Men for bedre å bevare vår lokale kulturarv ønsket Husfliden Moss å ta dette arbeidet hjem og har nå investert i to nye vever. Hun viser oss inn i et tilstøtende rom.

– Her har vi satt opp en damaskvev. Så snart går vi i gang med å veve kvinnenes vestestoff også. Det betyr at våre kunder kan få både stoffer som er håndvevd og bunader som er håndsydd på huset her i Moss, sier hun stolt.

 

Fine gavetips

Til slutt står vi igjen nede i butikken i første etasje, som bugner av klær og andre kvalitetsvarer. Bente trekker frem flotte trenchcoater fra Rain Couture.

– Disse har 10 000 i vannsøyle og kjennes ikke ut som regntøy. De er like fine om du skal i operaen, sykle eller gå deg en tur i regnet. Og vi har også en herremodell, riktig flott, sier hun og viser oss alle de finne detaljene med vanntette og skjulte glidelåser, avtagbare hetter, magnetknapper og muligheter for å kneppe på en dunjakke på innsiden.

Til de som er ute etter gaver har hun et klart tips.

– Pledd er sikker vinner, og nå har det kommet et nytt design i delikate farger, sier hun og viser oss de siste Rørospleddene i sarte rosa-, lime- og gultoner.

Mange fine gavetips og eksklusive klær på Husfliden i Moss