Bøns var en av de mange stedene som åpnet i sommer. Foto: Bettina A. Gjellan

Moss i rivende utvikling

– Bare tenk på alt det spennende som har skjedd i sommer. Med sju nye serveringssteder og arrangementer omtrent hver eneste helg, sier By- og regionplanlegger Philip Dixon Sandberg i Moss kommune. 

Dixon Sandberg peker på nye serveringssteder og arrangementer som sentrale drivkrefter i denne positive utviklingen.

– I løpet av sommeren har Bøns, Trøst, Mood Café, Riviera, Fossen Bar og Bistro, Dansken og Ålen Bar åpnet, og nå med O’Learys som det siste tilskuddet midt i gågata. Dette er åtte gode steder som skaper byliv i gågata og sentrum.

Arrangementer hver helg

Sommersesongen i Moss har vært preget av et mangfold av arrangementer, inkludert konserter, festivaler og sportsbegivenheter. Disse har skapt liv og engasjement i byen, glede både for lokalbefolkningen og besøkende.

– Det har skjedd noe nesten hver eneste helg siden april.

Han ramser blant annet opp Kulturell pubrunde, Hellbillies, Verdifestifalen, Flåtefest, Augustfest, barnefestivalen A Walk in the Park, Lyse netter, Kryssover Jazzfest, Mellomrommet, Pride, Vannsportfestival, Christian Frederikdagene, Momentum, Miljøfestivalen, Non Stop Internasjonale teaterfestival og at Moss fotballklubb er i Obos-ligaen.

– Alt dette har stor betydning for opplevelsen av Moss, både for tilreisende og oss i Moss, mener Philip.

I sommer skjedde det noe nesten hver helg og Lyse netter trakk mange til sentrum. Foto: Philip Dixon Sandberg
I sommer skjedde det noe nesten hver helg og Lyse netter trakk mange til sentrum. Foto: Philip Dixon Sandberg

Vinteraktiviteter

Det er også flere ting å glede seg til nå som vinteren kommer, mener han.

– Skøytebanen åpner så fort været tillater det, med skattekammeret som låner ut gratis utstyr. Stupetårnet kan brukes hele året. Vi har to badstuer i sentrum, én på verket og én på Jeløya. Riksteateret kommer til oss med to ulike forestillinger i vinter. Man bygde Parkteateret med tanke for at Riksteateret skulle komme. Så det er jo gøy å endelig få de inn og ut på denne scenen som viser fram så sinnsykt mye bra gjennom året.

Samsnakking er svaret

– Kan du si litt om bakgrunnen for at det skjer så mye bra i Moss nå?

– Først og fremst kommer det av at flere ulike folk fra ulike bransjer ser det positive i å snakke sammen og oppdatere hverandre på hva som skjer. De siste årene har blant annet private næringsdrivende, kommunen, politikere og kultur- og serveringssteder samarbeidet tettere enn tidligere. Moss i sentrum har bidratt sterkt til samsnakkingen og samarbeidet har ført til bedre koordinering av arrangementer og aktiviteter. Det har vært og er utrolig viktig.

 

Flere folk i byen

Dixon Sandberg kan også føre bevis for at alt dette har hatt en effekt.

– Vi har begynt å måle aktiviteten i sentrum via mobilnett. Hvis vi sammenligner for eksempel 2019 med 2023 ser vi en klar økning i antall besøkende, fra egen og omkringliggende kommuner, og spesielt dager og uker hvor det er arrangementer.

– Er Moss på vei til å bli noe annet enn tidligere?

– Definitivt. At vi nå kun er 32 minutter unna Oslo og har fått et nytt hotell i sentrum er en katalysator for dette. Vi ser nå mange flere bevegelser gjennom Verket og Møllebyen. Men vi er en by i verden. Så det er ingen vits å skjule at vi også ser mørke skyer som truer i horisonten, globalt sett, som også påvirker oss, poengterer han.

 

En voksende by

Mange utbyggingsprosjekter står på trappene og antall beboere i sentrum kan mangedobles fram mot år 2050.

– Verket fortsetter sin utbygging, Sterud-kvartalet går snart i gang, prosjekt Verftsgata på Jeløya starter de nærmeste årene og etter hvert også Dronningkvartalet og Sjøsiden. Det betyr også at vi kommer til å bruke byen på en helt annen måte. Det vil skape et stort press på infrastrukturen, men også føre til et bedre handels- og tjenestegrunnlag.

– Så da mangler vi bare en høyskole?

– Når flere flytter hit, ser hvilke iboende kvali-teter vi har lokalt, regionalt og nasjonalt, vil også den komme, avslutter en optimistisk Philip Dixon Sandberg.