Høyt engasjement blant mossinger

Philip Dixon Sandberg sitter og spiser lunsj i gågata, så trekkes byplanleggerens oppmerksomhet til en gruppe mennesker han ikke har sett i sentrum av Moss før. 

Tekst: Anniken Thue

 

De er pent kledd og går med små trillekofferter fra jernbanestasjonen i retning Verket.

– Det er gøy å se, for det er en ny gruppe mennesker vi ikke har hatt så mye av i Moss tidligere, tilreisende konferansegjester. Naturlig nok ser vi at Hotel Riviera trekker flere mennesker til Verket, sier Philip

Mye er i endring i Moss for tiden. Da han befant seg i sentrum en søndag for litt siden, merket Philip seg at det var mye folk i gågata. Og i Moss sentrum er det slett ikke en selvfølge at det yrer av liv på en søndag. Både på Nobel og nyåpnede O’Learys var det liv og røre.

– Mange nye serveringssteder har åpnet det siste året. Fossen Bar & Bistro, for å nevne ett. De nye stedene er bra for sentrum, og de er gode på opplevelser og servering, sier Philip.

 

Fabelaktige kulturopplevelser

– Vi har gjort unna nok en suksessrik helg her i april, med kulturell pubrunde, Turist i egen by, med massevis av folk i byen. Nå gleder jeg meg til juni, med Mossedagene, Lyse Netter og Viken Tattoorama, og til Christian Frederik-dagene i august, med blant annet soloppgangskonsert på Alby med Stein Torleif Bjella. Det tror jeg blir knall, sier Philip.

Det er en god del kule konserter å se frem til, forteller han. De som rakk å kjøpe billett før det ble utsolgt kan glede seg til avskjedskonsert med Åge Aleksandersen på Rabben i august.

– Og så spiller Kvelertak på Verket Scene i november! Det er helt vilt, synes jeg. Moss har jo lenge vært en by med et kulturtilbud langt større enn byens størrelse skulle tilsi, men det er et tydelig taktskifte med bybevegelsene og relasjonene som skapes nå, sier han ivrig. Også har vi flere morsomme arrangementer – både ute og inne – i vente. Blant annet Jazzfest, båtfestival, Dyrene i Hakkebakkeskogen i Nesparken, Moss Pride, Walk in the park og Miljøfestivalen, vi kan hygge oss med i sommermånedene.

 

Arkitektkonkurranse

Bak kulissene foregår det også mye spennende, forsikrer Philip.

– Nå holder jeg på med å ferdigstille en plan for videreutvikling av sentrum i årene som kommer, i tillegg til en mulighetsstudie for kanalområdene og havneområdet, fra Tollboden i nord til Kleberg i sør. Der ser vi på hvordan området kan utvikles i årene som kommer. Mange innbyggere har pekt på at dette området må gjøres noe med i lang tid. Men det er et komplekst område, der fergeterminal, bastøferga, havna, nesten selvkjørende containerbåter, kanalbrua, Helgerødgata, riksvei 19, jernbanestasjon skal tas i betraktning, og det er et tema som i mange år har vært gjenstand for debatt og diskusjon. Det er sikkert det området flest av oss i Moss har en formening om, sier Philip.

Meningene spriker fra at havna skal være grunnlag for næringslivet i Moss, til at arealet har et uforløst potensial som kan utnyttes ved å vende byen mot sjøen.

– Det skal derfor lyses ut en arkitektkonkurranse/parallelloppdrag før sommeren. Her får de som vil muligheten til å delta og medvirke i mulighetsstudien, før forslagene stilles ut i et allment tilgjengelig lokale før jul.

 

 

IMG_1359

Byutvikling i vinden

At mossingers engasjement for byutvikling har økt er tydelig, ifølge Philip. Det ser han når han leser leserinnlegg i lokalavisa, og på de fulle lokalene ved arrangementer som, Framsnakk på Verket, og Spennende Utvikling i Moss.

De han snakker med- synes stort sett at det som skjer i sentrum er veldig spennende, og de aller fleste synes det er bra med aktivitet i sentrum. Samtidig er det de som holder byens identitet tett mot brystet og vil verne om den.

– Nesten alle er opptatt av at det må skje mer i sentrum, mens vi som sitter på planleggingssiden er litt mer opptatt av de lange linjene og bekymrer oss ikke så mye over midlertidige tomme lokaler. Vi vil blant annet ha flere boliger til sentrum. Nå er det flere parkeringsplasser enn boliger her, og det synes jeg er helt feil. Mye løser seg for bylivet hvis flere flytter til sentrum, sier han.

 

For fremtidsvisjonen til byplanleggeren er et raust og tilgjengelig sentrum med flere spennende bydeler å bevege seg mellom, uansett funksjonsgrad. Hver med sin historie og sitt særpreg. – Verket, Møllebyen, området rundt den nye jernbanestasjonen og området rundt kanalen. Og som følge vil slumrende mellomrom med tomme lokaler, våkne til liv, nye ideer trenger gamle bygninger, tror Philip.