Nguyen Mobile reparerer telefoner, både for store bedrifter og enkeltpersoner

Nytt liv til skjøre skjermer

Markus Dvergastein, vår nye kultursjef, er som smidd for å stå på barrikadene for våre kulturarenaer. Selv om han kanskje ser ut som en viking, er hans våpen samarbeid og åpne dører.

Tekst og foto: Anniken Thue

 

Da elektroingeniør-studenten Van Hai Nguyen kom til Norge fra Vietnam for ni år siden, var han ikke helt fornøyd med destinasjonen. Planen var jo å fullføre mastergraden sin i England, men så fikk han plass ved Høyskolen i Halden, og i dag er han veldig glad for det.

Interessen for mobilreparasjon startet da Van var student, og kjøpte en brukt mobiltelefon. Den var ødelagt – en gyllen mulighet til å brette opp ermene, og teste ingeniørevnene. I 2017 startet Van opp Nguyen Mobile i Moss.

Van reparerer ikke bare ødelagte telefoner og brett. Hvis han har tid tar han imot annen elektronikk også.
Van reparerer ikke bare ødelagte telefoner og brett. Hvis han har tid tar han imot annen elektronikk også.

Til å stole på

– Jeg elsker jobben min. Jeg liker godt at det er rolig i Moss. I Vietnam er det masse mennesker, og man må tenke fort hele tiden. Finne løsninger fort. Også kan folk stole på hverandre her. Jeg stoler på kundene og kundene stoler på meg, sier han med et  smil.

Etter syv år har han jobbet seg opp et stødig renommé blant mossinger. Etter den lange listen med fem stjerners anmeldelser på internett å dømme, er det ingen tvil om at Nguyen Mobile leverer som lovet.

– I starten var kunder litt mer skeptiske og usikre, men jeg har alltid garantert kunden at de får pengene tilbake hvis de ikke er fornøyd, sier Van.

Etter omtrent to år begynner gjerne mobilbatteriet å svikte. Går du rett til forhandleren kan det bli en kostbar affære. Et godt tips fra Van er å bytte ut batteriet – ikke telefonen, med hjelp fra en profesjonell. Da sparer du både penger og miljøet.
Etter omtrent to år begynner gjerne mobilbatteriet å svikte. Går du rett til forhandleren kan det bli en kostbar affære. Et godt tips fra Van er å bytte ut batteriet – ikke telefonen, med hjelp fra en profesjonell. Da sparer du både penger og miljøet.

Skjør teknologi

En skulle kanskje tro at telefoner som stadig blir mer avanserte og kostbare, også tåler mer enn sine forgjengere. Men slik er det ikke, forklarer Van. En viktig del av jobben er å alltid være oppdatert på den nyeste teknologien, og hans erfaring er at elektronikk ødelegges som aldri før.

– Nye modeller er større og tåler mindre. De er lettere å ødelegge og er dyrere å reparere. For å kunne lade trådløst, brukes ikke lenger metall på baksiden av telefonen, og med glass foran og bak knuser telefonen fortere, sier han.

Og den aller vanligste skaden folk kommer med er nettopp det – knust skjerm og bakside på nettbrett og telefon. Dernest kommer problemer med batteriet.

– Da kan det være lurt å få hjelp til å bytte batteri her, istedenfor å gå til leverandøren. Der blir man ofte rådet til å kjøpe ny telefon gjennom abonnementet, sier Van.

Oppdragene ligger i kø
Oppdragene ligger i kø

Fiks for fremtiden

Van oppfordrer flere til å reparere. Det er mer bærekraftig enn å kjøpe nytt. Både med tanke på økonomi og miljøet.

– Du sparer mye penger på å reparere fremfor å kjøpe nytt. Også er det så mye elektronikk som kastes. Det er veldig skadelig for miljøet. Jeg opplever at mange reparerer nå sammenlignet med før, og det er bra. Og jeg gjør det til en veldig rimelig pris. Billigst i Norge, det kan jeg garantere, sier Van.