10 tips til sommeren i moss

En lang og kald vinter er historie. Her er 10 tips til ting du kan gjøre i Moss i sommer.

tekst og foto: www.visitoestfold.com/no/moss

badedamene-pa-sjobadet-2

1. VELG STRAND!

Sjekk vinden og finn den luneste badestranden i distriktet, eller ta kveldsbadet på en strand du aldri har besøkt tidligere. Elle melle dere mellom svaberg og sand, brygger og Vansjø-viker – eller pakk sekken og se hvor mange badeviker du klarer å finne på Jeløy. Få andre byer har like mange strender som Moss, er omgitt av både ferskvann og saltvann og kan skilte med både flytebrygger og fiskeplasser. Kommunen har 50 strender, flere av dem tilrettelagt for bevegelseshemmede. Hvor mange strender kan du krysse av i løpet av sommeren?

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

sommer-pa-vakre-stotvig-hotel-

2. FINN FAVORITT-HOTELLET!

Den store feriefølelsen kan du få med en overnatting på den New England-inspirerte strandfavoritten Støtvig hotell i Larkollen, det historiske kunsthotellet Refsnes gods eller funkisperlen Hotell Jeløy Radio. Alle hotellene ligger helt i vannkanten, med måkeskrik og bølgeskvulp fra Oslofjorden. Kanskje frister det også å våkne opp til fjordutsikt fra en natt i telt på Nes camping på Jeløy eller Larkollen camping? Og visste du at du kan overnatte på Vestre Kjærnes gård, der TV2-suksessen «Hver gang vi møtes» er spilt inn?

Du kan også oppleve en unik overnatting i tretopphytte, i egen hytte ved det idylliske Ravnsjøtjernet i Våler eller i fyret på Gullholmen med utsikt over Oslofjorden.

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

albyfamilie_16_h_y_1064300638.jpg[ProductImage]

3. PRØV TURSTIENE!

Har du hørt om «Den hule eika» i Rygge? Det eventyrlige treet er flere hundre år gammelt og kunne vært hentet rett ut av en Robin Hood-filmatisering eller en magisk Harry Potter-fortelling. Husker du forresten at Pippi hentet brus fra sin hule eik? Det finnes mange spennende historier om slike trær som ble brukt som gjemmesteder for skatter – eller våpen under krigen. Kelterne så på eika som en port mellom to verdener. I norrøn mytologi var eika Tors hellige tre. «Den hule eika» i Rygge finner du i Bogslunden naturreservat, i Værne Kloster landskapsvernområde, der kongens riddere i sin tid red forbi. I Moss kommune er det over 1500 beskyttede eiketrær. Flere av dem er hule og kan romme mye som 1500 ulike arter insekter, fugler, dyr, sopp, lav og mose. Er du først ved «Den hule eika» i Rygge, kan du og dere bruke dagen til å oppdage godt merkede fornminner, rik kulturhistorie og et blendende vakkert herregårdslandskap.

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

stolpejakt-moss

4.LEK I BYEN!

Stolpejakt er blitt en farsott i Norge! Nå er det satt ut mange slike små, merkede trestolper i hele byen. Det er bare å laste ned appen Stolpejakta på mobiltelefonen, ta på seg gode sko og legge byen under dine føtter! Du registrerer stolper ved å scanne QR-koden på stolpene med mobilen din. I appen ligger også kart over de ulike områdene som har slike stolper. Stolpejakta er litt som Pokemon Go for hele familien, sporty moro for både unge og gamle!

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

ranvsjohytta-med-solnedgang-

5. NYT VANNET!

Du trenger ikke kjøpe deg egen båt for å kunne nyte livet på vannet. I Nesparken kan du i hele sommer leie en kano eller kajakk og oppleve den fantastiske naturen i Vansjø fra vannskorpen. Husk egen redningsvest og matpakke – og kontakt Moss Kajakklubb i Nesparken for leie av båt i en uke eller en time. Kanskje treffer du også på bever på turen! Fra klubbhuset i Nesparken kan du også leie SUP-brett. Vil du heller oppleve sjøluft og vind fra en større båt, kan dere som fotgjengere uten bil ta Bastøfergen gratis fra Moss til Horten og nyte solen og bøljan blå fra dekk.

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

sommer-solnedgang-1

6. SE SOLNEDGANGENE!

Kanskje er dette året for å samle på solnedganger! I Moss får du orkesterplass til de fineste. Vil du ta en god kveldstur først, kan du gå i Edvard Munchs fotspor på Jeløy, gjennom bøkeskog og herregårdslandskap, og slå deg ned for kvelden på Tronvik eller Nes på Jeløy. Der ser du aller best solens glansnummer over Oslofjorden. Rambergåsen med sine 140 meter over havet er byens høyeste punkt og et perfekt sted å ta med kameraet, men også fra Fuglevik i Rygge, Framnes, Bjørnåsen og Rødsåsen på Jeløy kan solnedgangene ta pusten fra enhver. Er du en morgenfugl som er mer glad i soloppganger, er det en god idé å starte dagen i Nesparken med en termos nykokt kaffe.

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

IMG_6471

7. FINN DIN LØYPE!

Rett utenfor døren din finnes det både skog og sjø som venter på å bli oppdaget. Mange glemmer at Mossemarka er like fin om sommeren som om vinteren og at de 200 kilometer lange turløypene i marka er veldig godt skiltet. Fra Nordødegården, der Moss ridesenter ligger, kan du finne løypa og lengden som passer akkurat deg og ditt selskap. Senk skuldrene og kjenn skogens ro!

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

elvelangs-tursti-moss

8. GÅ ELVELANGS!

Vandringene langs Akerselva i Oslo er blitt et fenomen. Nå har også Moss by sin egen elvetrasé fra Nesparken, langs Mossefossen til Verket. Løypa starter bak Mossehallen. Den er ikke mer enn 800 meter lang, men dermed passer den for alle. I august lyssettes elven slik at du kan rusle den lille, idylliske turen både morgen og kveld.

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

cafe-roed-gard

9. OPPDAG KUNSTEN!

Moss er en by for kunstinteresserte – enten du liker skulpturer i bybildet, utstillinger av malerier og kunsthåndverk eller bare vil iaktta Bastøfergens ferd over fjorden. Kyststien bringer deg til kunsten om du kommer nordfra Vestby ved Sjøhagen og går videre gjennom Kulpe, Molbekk og Røysåsen. Like før sentrum passerer du Mossefossen der det er kobling til Vansjøstien. Kyststien fortsetter forbi Moss By og Industrimuseum, byens kino, bibliotek og kafeer. Fra sentrum går kyststien langs fjorden ut til Alby, Røed Gård, Galleri Røed og Galleri F15 via Kanalparken og bystranden Sjøbadet.

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss

sykkel_konvensjonsgarden_02_web

10. LÆR HISTORIEN!

Hvor mange severdigheter i Moss sentrum kan du rekke på en dag? Klarer hele familien sammen å besvare en historisk quiz? I 2020 var det hundre år siden byen fikk det flotte Bytårnet på Skarmyra. Fyrtårnet skulle være et minnesmerke til forlystelse og stolthet for byens befolkning, akkurat slik Paris hadde sitt Eiffeltårn og Pisa hadde sitt skjeve tårn. Moss kirke er fra 1861 og har sin egen spennende historie, mens Mossefossen og Møllebyen er selve grunnlaget for bystatusen og mulighetene som industriby. august 1814 ble det undertegnet en fredsavtale som legitimerte Eidsvoll-grunnloven. Dette skjedde i Konventionsgården under det som nå er kjent som Mossekonvensjonen. Kong Christian Frederik bodde i Konventionsgården med den svenske kronprinsen Karl Johan en tid før avtalen som sikret fred mellom Norge og Sverige ble undertegnet. Det historiske, vakre og gule bygget var i sin tid hovedbygningen på Moss Jernverk, har fått betegnelsen Tusenårssted og står på riksantikvarens fredningsliste.

Les mer på www.visitoestfold.com/no/moss