Test smaken av lokale delikatesser

Ost & Most i Moss: Tolv spente deltagere følger hverandre på rekke og rad ned i den stemningsfulle vinkjelleren på Refsnes Gods. De skal prøvesmake mosseregionens nye matkonsept for første gang. Tilbakemeldingene kommer fulle av lovord.

tekst og foto: Storybold, ved Inger Marie Spange

Vinkjelleren er dekket opp med hvite duker og levende lys. Hotellsjef Ismahene tar oss gjennom godsets historie, og viser fram noen av dyreste vinene de har i kjelleren før Per Olav tar over og gir oss en innføring i de lokale matvarenes ulike historier.

Behov for vinteraktivitet

Det var Kristin i Moss i Sentrum og Per Olav fra Ut i det fri som drodlet rundt aktiviteter som kunne arrangeres om vinteren, da ideen til Ost & Most så dagens lys.

– Jeg syntes det var en fantastisk idé, som passet midt i blinken til min profil, siden dette handler kortreiste og lokale matvarer. Noe som gjør dette til et bærekraftig arrangement. Og dette kan like gjerne holdes utendørs som inne, forteller Per Olav Eliassen, gründer av Ut i det fri, et selskap som arrangerer teambuilding, kurs og opplevelser i regionen.

Framsnakker lokalmat

– Jeg synes det er veldig gøy å kunne videreføre framsnakkingen av lokalmat fra mosseregionen, som vi begynte med da vi lanserte Smaken av Moss, et gavenett med lokale matvarer. Vi som bor i regionen her, skal være stolte av det vi har rundt oss. Vi trenger ikke å reise til Hardanger for å få god cider, eplemost eller fantastiske matopplevelser. Vi har alt i eget nabolag, sier Kristin Utakleiv i Moss i Sentrum.

– Det er har vært veldig gøy å samarbeide med både kokker, servitører og lokale produsenter som har vært involvert i få til dette prosjektet. Vi har lekt oss fram til innholdet i form av hvilke historier, oster og moster som skal være endel av konseptet.

Hotellsjef Ismahene forteller engasjert om hotellets historie.
Hotellsjef Ismahene forteller engasjert om hotellets historie.

Fire oster og moster

Det er oster og moster fra de prisvinnende lokalprodusentene Rygge Meieri og Dyre gård som deltagerne får nyte og teste ulike smakskombinasjoner av.

– Her får dere smake to brie, hvorav den ene tok bronse i VM og supergull i NM. Den andre har vært håndpakket i aske av brente grønnsaker, importert fra Frankrike. De to siste er modningsoster basert på rødkitt-kultur, hvor den ene er håndvasket med cider fra Dyre gård, hver eneste dag i de første tre ukene av modningen, opplyser Per Olav og har forsamlingens fulle oppmerksomhet.Mostene som skjenkes i glassene er fra røde epler som har hatt ulike modningsprosesser. Alle er økologiske, og av helt ren eplesaft eller eplemost.

– Det er ikke noe annet i de flaskene enn det som kommer ut av eplene når de presses, sier han og forteller at Discovery-eplene er de første som høstes, to uker senere høstes Aroma, deretter Santana og til slutt Holsteiner Cox.

– Dere vil oppleve at mostene har ganske ulike karakterer når dere smaker dem sammen, mener han.

Stemningsfullt i vinkjelleren på Refsnes Gods.
Stemningsfullt i vinkjelleren på Refsnes Gods.

Smaking og testing

De tolv deltagerne smaker seg ivrig frem til hvilke oster og moster som passer best sammen. En av deltagerne synes most -nummer en passet best med ost nummer fire, mens en annen ikke sier seg helt enig det.

– Her er det ingenting som er rett eller feil, men du får garantert en ny erfaring når det kommer til hvilke smaker som fremhever hverandre eller ikke gjør det, beroliger Per Olav.

– Det er veldig moro å samarbeide med Per Olav og Ut i det fri, som formidler matopplevelsen og alle disse gode historiene om produsentene, råvarene og de ferdige produktene. Mitt håp er at folk skal reise hjem med en god opplevelse og med en kunnskap de ikke hadde fra før, ivrer Utakleiv om aktiviteten som er helt alkoholfri og dermed kan passe for de fleste.

– Dette er som en guidet matopplevelse, som man gjerne har ute på reise, sier en av deltagerne og alle de tolv er svært enige om at dette er et konsept som vi helt klart kan være stolte av å presentere og som vil skape god stemning blant kollegaene, familien eller vennegjengen.

Per Olav Eliassen fra Ut i det fri forteller om ostenes opprinnelse og prosess.
Per Olav Eliassen fra Ut i det fri forteller om ostenes opprinnelse og prosess.

Vil du prøvesmake Ost&Most?

Kontakt: perolav@utidefri.no

Les mer: www.utidetfri.no